Actualitate

Ce măsuri vor fi luate în școlile din Iași în care au fost depistați profesori și elevi cu COVID-19? Autoritățile au anunțat că nu există motive de îngrijorare, dar că au declanșat anchete epidemiologice individuale

Publicat: 19 sept. 2020
Alți șase elevi au fost diagnosticați cu covid-19 la Iași
Elevi în sala de clasă

În prima săptămână de la începerea anului școlar, la Iași au fost depistați șase copii și șase profesori infectați cu COVID-19. Autoritățile au explicat ce măsuri vor fi luate în aceste unități de învățământ și că nu există motive de îngrijorare. În școlile din județul Iași nu există, în acest moment, niciun focar de infecție cu coronavirus

Primele cazuri de infecție cu COVID-19 în școli au apărut chiar din prima săptămână a începerii anului școlar. Autoritățile spun că nu există motive de îngrijorare, dar că au declanșat anchete epidemiologice individuale. Elevii și profesorii care au intrat în contact cu cei depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 nu vor fi testați și asta pentru că, în fiecare unitate de învățământ, s-au respectat, încă de la începerea anului școlar, măsurile de protecție și distanțare conform noilor reglementări emise de autorități. Surse ale redactorilor BZI spun că cei șase elevi depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 sunt în autoizolare la domiciliu și că nu au simptome. Aceștia sunt supravegheați de către medicul de familie.

Reprezentanții DSP efectuează anchete epidemiologice individuale

Ieri, Direcția de Sănătate Publică din Iași a anunțat că în școlile din județul Iași nu avem, în acest moment, niciun focar de infecție cu COVID-19. Cei șase elevi și șase profesori depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 fac parte din unități de învățământ din comuna Voinești, satul Osoi, din comuna Comarna și de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Iași.

„Direcția de Sănătate Publică Iași anunță că, începând cu data de 14 septembrie, în prima saptamână a anului școlar 2020 – 2021 au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus șase elevi și șase profesori de la unități de învățământ de pe raza județului Iași. În momentul de față nu sunt înregistrate focare de infecție COVID-19 în unitățiile școlare. Prin urmare, referitor la cazurile menționate, Direcția de Sănătate Publică Iași efectuează, în prezent, anchete epidemiologice individuale, fiind vorba despre cazuri sporadice. Cu privire la posibilele cauze de infectare a acestor persoane, putem face referire la transmiterea comunitară sau la focarele familiale și nu la o infectare cauzată de prezența la orele de curs desfășurate în unitățile de învățământ”, spun reprezentanții DSP Iași.

De săptămână viitoare, două unități de învățământ din Iași vor funcționa după scenariul roșu. Autoritățile explică și de ce

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a anunțat ieri care sunt unitățile de învățământ care vor funcționa după scenariile verde, galben și roșu. Liceul Tehnologic „Spiru Haret” și Școala Sanitară Postliceală „Aprendis” din Iași vor funcționa sub scenariul roșu. Reprezentanții ISJ Iași explică care este motivul acestei decizii.

„Avem în acest moment 369 de școli care vor învăța în scenariul verde, 282 de școli care vor învăța în scenariul galben și două școli care vor învăța în scenariul roșu. Explicația pentru cele două unități de învățământ care vor învăța sub scenariul roșu este că nu se poate realiza practica, pentru că ele sunt școli postliceale. Nu este vorba neapărat de rata de incidență a îmbolnăvirilor, ci este vorba că în una dintre cele două școli, cadrele medicale lucrează deja în unități spitalicești care tratează persoane infectate cu coronavirus.

De aceea s-a luat decizia ca cele două unități de învățământ să intre în scenariul trei, scenariul roșu. Avem șase elevi și șase profesori înfectați cu COVID-19. Având în vedere faptul că anchetele epidemiologice sunt în desfășurare, nu avem până la acest moment nicio situație în care școlile au intrat în scenariul roșu. Vom vedea deciziile pe care DSP le va lua în colaborare cu școlile, în zilele care urmează”, a specificat Antonina Bleort, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

Contabila și soțul ei, angajați la Școala Gimnazială Osoi din satul Osoi, infectați cu COVID-19

O dată cu începerea anului școlar, la Școala Gimnazială Osoi din satul Osoi, comuna Comarna, contabila și soțul acesteia, om de serviciu, sunt infectați cu coronavirus. Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna, spune că cei doi soți sunt internați într-o unitate medicală suport COVID-19, iar școala va fi dezinfectată până luni, când elevii vor reveni la cursuri.

„În școala din Osoi avem 280 de elevi. Doi angajați ai unității de învățământ au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Este vorba despre contabilă și soțul acesteia. Din ceea ce știu, ambii au simptome și au fost internați în spital. Vom dezinfecta întreaga unitate de învățământ și vom respecta în continuare măsurile de protecție și distanțare emise de autorități. Eu sper că niciun elev nu a fost infectat cu coronavirus și asta pentru că s-au respectat toate măsurile în școală”, spune Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna.

Comentarii
  • La școală George Călinescu o mămică a unui elev are covid și copilul a venit în continuare la școală și l-au anunțat pe directorul scolii după ce a fost luata cu salvarea. Bineînțeles ca directorul nu a luat nici o măsură concreta în acest caz.

Adauga un comentariu