Stiri si curiozitati

Ce meserii au avut primele doamne ale Romaniei

Publicat: 10 apr. 2019
3

Ce profesii au avut Elena Ceausescu, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu, Maria Basescu? Cu exceptia lui Carmen Iohannis careia ii cunoastem parcursul profesional, despre celelalte prime doamne ale Romaniei se cunosc prea putine amanunte. Iata ce meserii au avut primele doamne ale Romaniei!

In ultimii 53 de ani, Romania a avut cinci presedinti, cu tot atatea prime doamne la brat. Despre Elena Ceausescu se stie ca a terminat patru clase, dar cand a murit, pe 25 decembrie 1989, era academician, doctor inginer, savanta de renume mondial, doctor in chimie, autor de studii de specilitate.

Despre celelalte prime doamne se stiu foarte putine amanunte pentru ca acestea au preferat sa fie discrete, ca sa nu fie comparate cu Elena Ceausescu care isi baga nasul peste tot.
Ce meserii au avut primele doamne ale Romaniei

Elena Ceausescu, 70 de ani

I se spunea ”Cabinetul 2” pentru ca Elena Ceausescu decidea lucruri importante in tara noastra.

A fost la carma tarii alaturi de Nicolae Ceausescu intre anii 1965 si 1989.  Se stie ca dupa ce a absolvit patru clase primare s-a mutat la Bucuresti, la fratele ei. Primul ei serviciu a fost ca muncitoare necalificata intr-o fabrica de produse farmaceutice, iar apoi a lucrat ca muncitoare textilista. La 20 de ani, devine membru PCR si il intalneste pe Nicolae Ceausescu. Cei doi se casatoresc in 1947. Unele surse istorice spun ca Elena Ceausescu a absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Chimie Industriala, insa avea un regim special si mergea la ore cand dorea.

Pana la alegera lui Nicolae Ceausescu in functia de secretar general al PCR, Elena Ceausescu a ocupat posturi modeste. Apoi, a inceput sa urce de la directorul Institutului de Cercetare Chimica, la conducerea Partidului Comunist. Cand a fost impuscata, pe 25 decembrie 1989, era academician, inginer doctor si savant de renume mondial.

Nina Iliescu, 89 de ani

A fost o prima doamna discreta, intre anii 1990 – 1996 si 2000 – 2004.

Nina si Ion Iliescu s-au cunoscut pe bancile liceului, dupa cum a povestit fostul presedinte Ion Iliescu. Au urmat apoi anii de studentie la Moscova, petrecuti impreuna, lucru ce i-a apropiat si mai tare. Au facut o nunta modesta, in 1951. Nina Iliescu a pierdut trei sarcini si nu a avut copii. Nina Iliescu este de profesie inginer, cercetator stiintific in domeniul coroziunii metalelor.
Nadia Ileana Constantinescu, 70 de ani

Emil Constantinescu a fost cel de-al treilea presedinte al Romaniei, intre anii 1996 si 2000.

Sotia sa, Nadia Ileana, nascuta Bogorin, a fost vazuta in public doar la votare si in vizite oficiale.

Maria Basescu, 67 de ani

Sotia presedintelui Traian Basescu a fost o prezenta rezervata pe perioada cand sotul ei a fost primul om in stat (2004 – 2014).

La 23 de ani, Maria Basescu lucra ca receptionera la un motel de langa Suceava. Mai tarziu, a gasit un alt loc de munca, tot in domeniul turismului, la Constanta. Acolo l-a cunoscut pe Traian Basescu caruia i-a devenit sotie in 1975. Cand au venit pe lume Ioana si Elena, a fost nevoita sa ramana acasa sa isi creasca cele doua fete. A povestit ca era mai mult singura cu cele doua fiice, intrucat sotul ei era mai mult plecat pe mare, fiind comandant de nava. In ultimii ani, Maria Basescu apare ca administrator al fermei de la Nana.

Carmen Iohannis, 58 de ani

Actuala prima doamna, Carmen Iohannis, este profesoara si preda limba engleza la Colegiul „Gheorghe Lazar” din Sibiu.

Carmen si Klaus Iohannis s-au casatorit in 1989, dar nu au copii. Spre deosebire de precedentele sotii de presedinte, Carmen Iohannis este prezenta public, la evenimente, merge in delegatii oficiale alaturi de sotul ei, participa la diverse activitati cu elevii. S-a facut remarcata ca o femeie cocheta, eleganta, mereu asortata si cu rochite scurte.

Adauga un comentariu