Boli si tratamente

Ce metale grele intoxica organismul bautorilor de bere

Publicat: 24 iul. 2018
25

De cele mai multe ori atunci cand aducem in discutie notiune de dieta facem referie si la elemente precum calciul, magneziul sau sodiul. Toate aceste sunt considerate metale usoare. Acestea sunt necesare functionarii organismului in cantitati relativ mari, daca este sa le comparam cu necesitatea metalelor grele in organism. Si excesul de metale usoare duce cu siguranta la boli grave si stari de toxicitate. In schimb, metalele grele in exces au si proprietati mutagene si cancerigene, provocand procese ireversibile in organism pe langa blocajele persistente. In plus, unele dintre ele se pot transmite de la mama la fat.

Daca de o parte sunt metalelel usoare, de cealalat parte se afla metalele grele. Acestea sunt cobaltul, cuprul, fierul, manganul, molibdenul zincul, cromul, vanadiul, nichelul si plumbul. Cele mai multe dintre ele ajung in organismul uman prin sistemul digestiv, care prelucreaza alimentele. Printre cele mai bogate in metale grele regasim conserve de tot felul, mai ales din pesti mari – ton, cod, peste spada, fructe de mare, iar cele mai inalte concentratii sunt inregistrate in pielea si ficatul acestora, iar cele mai mici in muschii albi.

Persoanele care vara consuma multa bere isi mai adauga la colectia de metakle grele din corp o portie zdravana de plumb. Ne incarca mult cu metale grele si medicamentele, vaccinurile, tigarile. Efectele intoxicatiei rapide cu metale grele sunt orbirea, deteriorarea coordonarii nervoase, anomalii psihice, afectiuni cardiovasculare, cancer. Trebuie stiut ca, indiferent de procesul de preparare a hranei metalele nu se descompun, ba chiar concentratia lor pe unitatea de masa creste. Pe langa aceste neajunsuri, metalele grele sunt extrem de dificil de eliminat odata ce au fost tezaurizate.    

Intoxicatia este foarte greu de depistat deoarece manifestarile sunt asemanatoare cu cele ale altor boli. Fiecare metal greu ataca alt organ: poate fi afectat sistemul digestiv si atunci apar greturi, varsaturi, dureri abdominale; poate fi afectat sistemul muscular si atunci apar stari de slabiciune, oboseala musculara, lipsa de energie.

Adauga un comentariu