Magazin

Ce modificari vor suferi generatiile viitoare si cum vor arata?

Publicat: 22 mart. 2013
1

De la aparitia primei vietuitoare pe pamant, fiecare creatura a suferit modificari diverse adaptandu-se cat mai bine la modificarile de mediu pentru a putea supravietui ca specie. Nici oamenii nu au scapat, astfel anticii nu semanau cu stramosul lor din Neanderthal, medievalii nu semanau cu anticii, noi nu mai semanam cu medievalii. Este sigur ca nici generatiile viitoare nu vor mai semana cu noi, cei de azi.

Desi nu poate prezice nimeni exact cum vor evolua oamenii, exista criterii dupa care ne putem face o imagine despre ceea ce ii poate influenta. Iata cateva exemple, prezentate de Infoniac.

Infatisarea
Este vizibila inca din zilele noastre tendinta de a se estompa diferentele frapante de altadata dintre infatisarea europenilor, a africanilor, asiaticilor si altor popoare.

Fenomenul migratiei libere si socializarea la scara tot mai larga favorizeaza apropierea umana, casatoriile mixte, aparitia de copii rezultati din incrucisarea de rase.

Dezvoltarea mijloacelor de transport si de comunicare face ca tot mai multi oameni sa nu mai fie izolati, ca altadata. Infatisarea oamenilor are tendinta de uniformizare.

Un sistem imunitar slabit
Pe masura ce depindem tot mai mult de medicamente si indeosebi de antibiotice, cu care ne protejam sanatatea, sistemul nostru imunitar devine tot mai lenes.

Intrucat lumea evoluata isi prepara tot mai multe medicamente, este de asteptat ca si sistemul imunitar sa devina tot mai putin activ.

Atrofia musculara
Nu exista indoiala ca atletii nostri sunt mai putin puternici decat cei din antichitate si este usor de observat ca, in conditile confortului omniprezent, forta fizica este putin solicitata.

Ne lipseste din ce in ce mai mult antrenamentul si cadem tot mai des prada sedentarismului. Expertii constata inca de acum ca masa musculara individuala scade de la o genaratie la alta.

Cresterea in inaltime
O alimentatie superioara face ca statura omului sa fie in crestere. Antropologii au stabilit ca, numai in ultimii 150 de ani, inaltimea medie a omului a crescut cu 10 cm.

Extrapoland ritmul de crestere din ultimul secol, expertii apreciaza ca, peste alti 150 de ani, nu va mai constitui raritate un barbat sau chiar o femeie cu inaltimea peste doi metri.

Caderea parului
In conditiile actuale de trai, acea functie a parului de a pastra caldura in corp si-a pierdut demult din importanta. Antropologii apreciaza ca, in societatea primitiva, nu existau oameni cu chelie. Aceasta ar putea fi consecinta purtarii caciulilor.

Nu este exclusa in viitor generalizarea cheliei, atat la barbati, cat si la femei, pentru simplul motiv ca organismul nu simte nevoia de a-si proteja capul de intemperii.

Dintii
Antropologii au stabilit ca, in ultimii 100.000 de ani, dintii speciei umane au scazut la jumatate ca marime. In masura in care muscam tot mai putin direct din aliment, folosind tacamurile, se prevede o atrofiere a acestora.

Primele afectate sunt „maselele de minte”, care vor disparea. De altfel, atrofierea lor a inceput demult.

Tulburari de memorie
Scriitori din secolul trecut faceau observatia – poate metaforic – ca taranul are memorie mai buna decat orasanul. S-ar putea sa fie un adevar: cand stii carte putina, inteligenta se bazeaza in principal pe memorie.

Cititul a deschis alt orizont al cunoasterii, dar creierul a „priceput” ca nu este necesar sa le tina minte pe toate: informatiile se stocheaza mai sigur in carti, enciclopedii si manuale.

Insasi aceasta faza insa tinde sa fie depasita de calculator. Avand acces la o memorie stocata in soft-uri, este foarte probabil ca oamenii viitorului sa se abtina de la a face gimnastica memoriei, cale sigura spre atrofiere.

Din fericire, scaderea capacitatii memoriei nu inseamna si a inteligentei. Aceasta se poate folosi foarte bine de o „memorie externa”, respectiv baza de date bogata a calculatorului.

Circumferinta capului
Acest aspect este cel mai controversat dintre toate. Pe de o parte se constata ca omul, in evolutia lui, si-a dezvoltat masa creierului, ceea ce a impus o cutie craniana mai mare. Pe de alta parte, medicii apreciaza despre copiii cu cap mare ca nu se vor putea naste.

Chiar si astazi, dimensiunea capului se afla la o limita peste care nasterea normala n-ar mai fi posibila.

Ca urmare, variantele sunt doua: ori capul nu se va mai dezvolta, ori copiii vor trebui nascuti prin cezariana. Nu se poate prefigura viitorul, dar este foarte posibil ca maternitatile generatiilor care vin sa fie pregatite pentru aceasta varianta.

Adauga un comentariu