Economic Local

Ce ne mai asteapta din punct de vedere fiscal in 2012

Publicat: 03 ian. 2012
1
Guvernul nu s-a dezmintit nici de data asta si a modificat, in ultima sa sedinta, Codul fiscal (pentru a doua oara in 2011), mentinand traditia inradacinata la Palatul Victoria de a modifica acte normative esentiale intre Craciun si Revelion sau cu putin inainte. In 2010, 100 de articole ale Codului fiscal au fost modificate in 23 decembrie, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie.
Noua forma a Codului fiscal nu aduce modificari insemnate in legislatia fiscala, cele mai importante dintre acestea fiind majorarea accizei la motorina, impozite majorate pentru companiile care nu-si reevalueaza cladirile detinute si obligativitatea de a depune declaratiile anuale de impozit pe profit la 25 martie fata de la 25 aprilie in prezent.
In schimb, prezentarea proiectului a adus o promisiune din partea ministrului de resort, Gheorghe Ialomitianu, anume ca nu vor fi in 2012 modificari de taxe si impozite.
Fata de cel mai important impact asupra bugetului, anume cresterea accizei la motorina la 374 euro/tona de la 358 de euro (plus 4,4%), Ialomitianu a afirmat ca va conduce la cresterea cu 2% a preturilor, fara sa detalieze daca calcului Finantelor se refera la pretul motorinei sau la preturi in general. Cresterea accizei este in calendarul convenit cu UE pentru alinierea acestei taxe, a aratat ministrul.
„Avem obligatia ca in 2013 sa ajungem la motorina la nivelul accizei minime. Pentru 2012 a trebuit sa respectam acest calendar, urmand ca si in 2013 sa aplicam prevederea legata de majorare. Sigur ca este si un impact estimat asupra preturilor, colegii au calculat un 2%”, a spus Ialomitianu, citat de Mediafax.
Accizele, care sunt calculate anul acesta la un curs de 4,3001 lei/euro (A0,8% fata de rata de schimb utilizata in 2011), aduc un sfert din incasarile la bugetul de stat. In urma noilor mo­di­ficari aduse la Codul fiscal, Finantele se asteapta la un impact minim asupra bugetului de plus 362 mil. lei pentru ca, daca pe de o parte unele taxe cresc, alte deduceri introduse in actul normativ influen­teaza bugetul cu minus (282 mil. lei)
Modificarile aduse Codului fiscal sunt structurate in: masuri de sprijinire a mediului de afaceri; masuri de imbunatatire a administrarii fiscale; masuri de simplificare a declararii si platii impozitelor; masuri tehnice de corelare si clarificare si masuri pentru alinierea la aquis-ul comunitar.
Ce modifica in esenta Codul fiscal
Accizele la motorina cresc de la 358 euro/tona la 374 euro/tona.
Nivelul accizelor pentru sortimentele de cafea se mentin (cafea verde – 153 euro/tona, cafea prajita – 225 euro/tona, cafea solubila – 900 euro/ tona).
Contribualii care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti la organul fiscal, precum si a modificarilor survenite, in termen de 15 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia.
Firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20% din valoarea de inventar, iar procentajul urca la 40% in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.
Termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este devansat de la 25 aprilie la 25 martie.
Companiile pot sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit. Daca se opteaza pentru ultima varianta se va plati anticipat pentru anul urmator 25% din impozitul datorat pe anul precedent.
Contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru deter­minarea venitului pe baza de norma de venit.
Firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro au obligativitatea depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.
De la 1 ianuarie si pana la 31 iunie, companiile care isi platesc datoriile catre stat beneficiaza de reducerea la jumatate a pena­litatillor.
Bancile comerciale vor aplica stan­dardele internationale de raportare financiara (IFRS) si vor renunta definitiv la standardul romanesc de contabilitate (RAS). Pe parcursul anului diferenta de pro­vizioane care urmeaza sa fie eliberata pe baza tratamentului diferit nu va fi impozitata daca suma este introdusa in rezerve si nu in profit.
Se acorda deductibilitati in proportie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si al impozitului pe venit.
Deductibilitati in proportie de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor.
Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Dar trebuie sa declare cate camere inchiriaza si pentru ce perioada; impozitarea este pe baza normei de venit si nu trebuie sa se tina con­tabilitate.
Persoanele fizice autorizate vor plati tat contributiile sociale de sanatate, cat si contributiile sociale doar la ANAF si nu la ANAF, Casa de Pensii si Casa de Sanatate.
Persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA, pot sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.
Adauga un comentariu