Boli si tratamente

Ce ne poate slăbi sistemul imunitar: 8 factori

Publicat: 17 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce ne poate slăbi sistemul imunitar 8 factori
Un studiu publicat în aprilie 2020 în revista Science Translational Medicine indică faptul că consumul prea multă sare ar putea slăbi imunitatea noastră.

Sistemul nostru imunitar este puternic, dar nu este chiar un supererou! La fel ca toate funcțiile corpului, acesta poate fi slăbit sau modificat în anumite situații. De ce sistemul nostru imunitar merge uneori prost? Care sunt factorii care îl pot slăbi?

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor. Dar, dintr-un motiv sau altul, acest sistem complex se poate slăbi. Iata care sunt factorii care slăbesc sistemul nostru imunitar!

1. Supraponderalitatea și obezitatea

Țesutul adipos secretă citokine specifice numite adipokine, dintre care unele sunt pro-inflamatorii și altele antiinflamatoare. Cu toate acestea, în caz de exces de greutate, primele vor câștiga in fata celor din urmă, ducând la micro-inflamații care, devenind cronice, pot afecta imunitatea.

2. Diabet dezechilibrat

Atunci când este lăsată netratată și controlată, hiperglicemia scade răspunsurile imune și, prin urmare, ne expune la o susceptibilitate mai mare la infecții, inclusiv gripale, infecții urinare sau fungice sau infecții pulmonare ocazionale. Asadar, diabetul netratat este unul dintre factorii care pot slăbi sistemul imunitar.

3. Hipertensiune

Hipertensiunea poate provoca o fugă a unor celule albe din sânge implicate în inflamație. De aici rezulta importanța ca tensiunea arterială să fie bine controlată și, dacă cineva este sub tratament, să continue să il ia deoarece, contrar celor sugerate la începutul crizei Covid-19, medicamentele antihipertensive nu slăbesc imunitatea.

4. Aport excesiv de sare

Un studiu publicat în aprilie 2020 în revista Science Translational Medicine indică faptul că consumul prea multă sare ar putea slăbi imunitatea noastră. Acest obicei prost a fost deja legat de o creștere a tensiunii arteriale crescute. Subiecții studiului care au consumat încă șase grame de sare pe zi (conținutul de sare din două mese de fast-food) au arătat deficiențe imune pronunțate. De fapt, consumul de mâncare semipreparată pe termen lung ar avea și un impact asupra sistemului nostru imunitar. Prin urmare, cercetătorii insistă asupra importanței urmării recomandărilor OMS: în medie 9-12 grame pe zi.

5. Stresul

Unii oameni constată că în perioadele de stres sunt mai susceptibili la infecții și că acestea durează mai mult. În martie, cercetătorii Inserm de la Centrul de Imunologie Marseille-Luminy au publicat un studiu pe șoareci care oferă o posibilă explicație: hormonii de stres stimulează receptorii de pe suprafața anumitor celule imune, împiedicându-i să producă substanțe chimice inflamatorii necesare eliminării virusurilor. Asadar, stresul necontrolat este unul dintre factorii care pot slăbi sistemul imunitar.

6. Lipsa somnului

Numeroase studii au arătat că un deficit de somn cronic (mai puțin de 6 ore pe noapte) ne face mai vulnerabili la infecții. Într-adevăr, scurtându-ne nopțile, scurtăm de fapt timpul de somn profund și lent. Acest lucru promovează producerea de limfocite B de „memorie” care înregistrează caracteristicile microbilor și vor produce anticorpi specifici în cazul unui atac ulterior.

7. Anumite medicamente

Unele medicamente pentru chimioterapie și medicamente imunosupresoare slăbesc sistemul imunitar, la fel și cortizonul administrat pe termen lung. Tocmai pentru că acestea blochează sau încetinesc activitatea celulelor imune, de exemplu pentru a trata anumite tipuri de cancer sau boli autoimune, acestea sunt trebuie totusi prescrise.

8. Vârsta

În jur de 60 de ani, abilitățile unora dintre celulele noastre imune încep să se deterioreze: Acest lucru a fost demonstrat mai ales pentru limfocitele T, care reacționează mai puțin bine la atacuri. Astfel, corpul se apără mai puțin bine în cazul unei întâlniri cu un nou microb, precum noul tip de coronavirus.

Adauga un comentariu