Local

Ce noroc! Omul care incaseaza lunar 100.000 dolari de la o firma de stat din Iasi

Publicat: 04 dec. 2013
1

@ Unul dintre cele mai valoroase „abonamente” de la RATP ajunge la fabuloasa suma de circa 100.000 de dolari pe luna @ Noua generatie a „baietilor destepti” a ajuns la Iasi cu un contract de care regia de transport nu este nici pe departe mandra, dar care ii este vital pentru functionare

In 2012, RATP a deschis o licitatie publica pentru livrarea de energie electrica necesara pentru circulatia tramvaielor la Iasi. Pentru aceasta achizitie a existat un singur ofertant, si anume Tinmar IND, firma care a depus o oferta de aproape 18 milioane de lei pentru furnizarea unei cantitati maxime de 50.000 de MWh pentru o perioada de 4 ani. Mai precis, RATP s-a oferit sa cumpere 1 MWh cu pretul de 350 de lei, in conditiile in care pretul mediu pe piata energiei la momentul respectiv se situa la media de 250 lei MWh.

Acelasi lucru s-a intamplat si in anii precedenti, atunci cand aceeasi firma era singura participanta la licitatii, desi caietele de sarcini pentru licitatie au fost cumparate de companii precum E.ON Moldova sau Fidelis. RATP Iasi este cunoscuta ca fiind un rau-platnic catre furnizori din cauza datoriilor care s-au acumulat in ultimii ani, iar motivul pentru care a fost aleasa aceasta companie este ca accepta intarzierea platilor chiar si cu trei luni. „Noi am fost foarte multumiti de aceasta firma pana acum si chiar ne-au amanat cu plata facturii doua luni pe timp de vara fara a ne percepe penalitati”, au spus oficialii RATP Iasi.

Cu toate acestea, restantele inregistrate de RATP Iasi s-au tot adunat, iar datoriile au ajuns la aproape un milion de lei. Contractul dintre regia locala de transport si Tinmar ar trebui onorat o data la doua luni cu suma de 700.000 de lei. La sfarsitul lunii noiembrie, firma din Bucuresti a trimis deja o somatie privind sistarea furnizarii. „Compania Tinmar a trimis o notificare catre RATP Iasi, prin care solicita plata pentru achizitia pe care noi am facut-o. Facturile pentru energia electrica se emit lunar. Ei au precizat ca vor actiona in instanta Regia Autonoma de Transport Public in cazul in care nu se efectueaza aceasta plata”, a declarat Adrian Mihai, purtator de cuvant al RATP Iasi.

Cel mai important jucator din energie

Tinmar IND apartine unuia dintre cei mai de succes, dar si controversati, oameni de afaceri din noua generatie. Augustin Oancea este din Campina si pana in urma cu doi ani, compania inregistra o cifra de afaceri de 96 milioane de euro. In timpul ascensiunii USL la conducerea tarii, Tinmar a devenit cel mai important jucator pe piata de intermediere a energiei electrice. La finalul anului trecut, afacerile au ajuns la 311 milioane de euro.

Oancea nu s-a oprit aici, iar dupa ce Hidroelectrica a intrat in insolventa, contractele cu statul au inceput sa curga. In 2013 a dat cele mai mari lovituri pe piata si a ajuns sa fie cel mai important distribuitor de energie prin contractele din bani publici. Numai anul acesta, Tinmar a castigat 12 contracte cu institutiile statului: Midia Navodari, Uzina Termoelectrica, Administratia Portului Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Compania de Transport Public Arad sau Regia de Transport Timisoara. Ultimul contract greu a fost incheiat pentru suma de 20 milioane de lei cu Societatea Nationala a Sarii pentru furnizarea de electricitate in salinele din tara. În februarie 2013, Tinmar a facut cea mai importanta tranzactie cu energie electrica din acest an. Oancea a cumparat, prin OPCOM (bursa energiei – n.r.), de la firma Interagro, controlata de Ioan Nicolae, circa 15.000 de MWh la pretul de 253 lei/MWh.
Augustin-Constantin Oancea avea, in 2010, o avere estimata la 12 milioane de euro.

Comentarii
  • e limpede cum se duc de rapa toate firmele de stat si regiile. e simlu sa faci contracte paguboase cand plateste tot poporul. ar trebui ca poporul sa isi ia banii inapoi, sa-i puna pe politicieni intr-o piata si sa arunce cu pietre in ei. destul de corect..

  • Rusine pentru Iasi. Ne mai miram ca in Iasi vin numai golanii.Ce fac iesenii???
    Ma intreb ce face DNA??? la sume asa de mari ar trebui de urgenta sa se autosesizeze!!!!!! URGENT!!!
    Ei si-au pierdut timpul anchetand batranii care au votat la referendum?? conform indicatiilor date de un Presedinte si el hot, betiv, etc. Asteptam si anchetarea din oficiu a DNA pentru hotiile presedintelui!!!
    Nu mai fiti lingai!!! asa a rezistat si Ceausescu!!!(un grup de golani l-au apreciat si dezinformat)

  • Ceea ce nu se iau niciodata in consideratie cand se compara preturi in astfel de articole sunt conditiile comerciale de plata. De exemplu e simplu sa spui ca pe bursa pretul unitar e de 250 lei , insa cu plata imediata, pe cand … hai sa vedem ce termne de plata are RATP-ul sau orice alta institutie de la care iti iei banii pe facturi dupa 90-120 zile (ceea ce inseamna costuri de finantare … care nu-i gratis nicaieri in lume)

Adauga un comentariu