Religie

Ce nu ai voie sa faci de Izvorul Tamaduirii! Traditii si superstitii in Vinerea Luminata

Publicat: 03 mai 2019
14

Izvorul Ramaduirii este una dintre cele mai importante sarbatori pentru crestin-ortodocsi. Traditiile si superstitiile din Vinerea Luminata sunt extrem de stricte. Credinciosii vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. Mai mult, restrictiile sunt extrem de dure. Daca le incalci, e mare pacat.

Ortodocsii sarbatoresc in fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Izvorul Tamaduirii, un praznic inchinat Maicii Domnului. Vinerea Luminata sau Izvorul Tamaduirii este a cincea zi din saptamana dupa Paste, cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Luminata. Sfintii Parinti ai Bisericii ne invata ce nu avem voie sa facem astazi, ca sa avem noroc si sa fim feriti de rele.

Potrivit credintei populare, in Saptamana Luminata, de la Inviere pana la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Astfel, credinciosii care pleaca dintre noi vor merge de-a dreapta Tatalui Ceresc. Vineri din Saptamana Luminata poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii.

Vinerea Scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Scumpa, caci acea apa era datatoare de viata. Credinciosii vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica, ce poate fi bauta tot timpul anului, nu ca apa de la Botobeaza, care are un ritiual de folosire mai restrictiv.

In ziua de Izvorul Tamaduirii, tinerii adolescenti din anumite zone ale tarii obisnuiau sa faca legamantul juvenil – in casa, in gradini sau in jurul unui copac inflorit. Persoanele ”legate”, verii, surorile, fratii, fratii de cruce se intalneau anual sau dupa casatorie, la Rusalii. Dupa incheierea legamantului, ei se comportau unii fata de ceilalti ca adevarati frati si surori. In traditia populara, se crede ca bolnavii care respecta ritualul si beau apa sfintita din ziua praznicului dimineata, inainte de micul dejun, se inzdravenesc.

De asemenea, cu Agheasma Mica se stropesc toate camerele din casa. Se mai spune in popor ca, in Vinerea Luminata, apele sunt mai zgomotoase si mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei ii ajuta pe fantanari sa gaseasca mai usor o sursa de apa.

Tot in ziua de Izvorul Tamaduirii, gospodarii arunca apa sfintita peste vitele de povara, pentru ca ele sa fie sanatoase si sa lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apa sfintita in ziua praznicului si gradinile si livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodata, oamenii cred ca acest ritual protejeaza recoltele de distrugerile provocate de grindina.

In Vinerea Scumpa, femeile nu trebuie sa spele sa calce sau sa croiasca imbracaminte, pentru ca se spune ca lucrul facut in ziua sfanta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata.

Tot printre cei care cred in superstitii, se spune ca daca cineva are curajul sa lase, in ziua de Izvorul Tamaduirii o cana ori un vas cu apa sub un nuc sau un soc, si gaseste mai tarziu pamant la fundul acelui vas, insemna ca nu mai are multe zile de trait.

Adauga un comentariu