Secretele istoriei

Ce nu se spune dupa 1989 despre Petru Groza

Publicat: 06 dec. 2013
3
1. Dr. Petru Groza nu a fost membru al Partidului Comunist Roman, desi Gheorghiu-Dej si chiar I.V. Stalin au cautat sa-1 convinga de necesitatea de a se inscrie in aceasta formatiune politica. Nici dupa 1952, cind s-a inscris in Constitutie un articol potrivit caruia Partidul Comunist (Muncitoresc) este „forta politica conducatoare” a societatii, el nu a acceptat sa faca parte din aceasta organizatie. A ramas „prietenul” si nu „tovarasul” Petru Groza.
2. Guvernul instaurat la 6 martie 1945 nu a fost un guvern comunist. Din cei 19 ministri, numai 4 erau membri ai P.C.R. (adica tot atitia citi avea P.N.L. – Tatarescu, Frontul Plugarilor si P.S.D.; ceilalti fiind „tehnicieni”). Petru Groza nu a vorbit niciodata despre existenta unui „regim comunist” in Romania, ci numai a unuia de „democratie populara”. Cuvintarile lui faceau adesea nota discordanta fata de cele ale liderilor P.C.R.
3. Dr. Petru Groza si-a legat numele de un eveniment fundamental din Istoria romanilor – Unirea din 1918; a militat pentru apararea regimului democratic, in perioada interbelica; a fost impotriva amestecului ambasadorului Germaniei in treburile interne ale Romaniei, motiv pentru care a si fost arestat si anchetat in perioada decembrie 1943 – ianuarie 1944. A fost eliberat, din ordinul personal al maresalului Antonescu, care a scris: „Groza e tot ce vreti, dar tradator de tara nu este. Sa fie eliberat”.
4. Dr. Petru Groza si-a asumat o misiune istorica intr-un context international extrem de critic pentru soarta Romaniei. In urma negocierilor secrete din 1943-1944, marile democratii occidentale (S.U.A. si Marea Britanie) au decis ca o parte din statele europene, inclusiv Romania, sa treaca sub „influenta” U.R.S.S. In fapt, Romania a fost ocupata de Armata Rosie, imediat dupa 23 august 1944, iar Conventia de armistitiu din 12 septembrie 1944 consfintea aceasta realitate. Nici un lider politic roman nu putea schimba statutul international al Romaniei, din care a decurs modificarea regimului politic, impus de puterea de la Kremlin. Aceeasi evolutie au cunoscut-o toate tarile aflate sub „umbrela” sovietica.
5. Dr. Petru Groza avea o solida cultura juridica si politica, era un profund cunoscator al Istoriei romanilor; a evocat, adesea, faptele de glorie ale inaintasilor, mai ales, pe cele ale lui Decebal, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul. A cautat sa se inspire din Istorie, a crezut ca poate si el naviga printre marile puteri pentru a conduce „corabia” Romaniei spre un liman mai linistit. Nu a reusit si nici nu putea sa reuseasca. Soarta Romaniei nu se decidea la Bucuresti, ci la Kremlin, la Londra si Washington.
6. Fiind o personalitate puternica si cu o bogata experienta politica, dr. Petru Groza a impus respect „politrucilor” din P.C.R., care voiau sa se dispenseze de acest incomod „tovaras de drum”. A cultivat relatii de prietenie cu Gheorghiu-Dej, pe care 1-a sprijinit in lupta impotriva „moscovitilor” si pentru revenirea la valorile nationale. A fost apreciat de mari personalitati ale timpului, precum LV. Stalin si Mao Zedong, ceea ce, in acel context istoric, insemna foarte mult, Romania fiind, practic, izolata de lumea occidentala.
Dr. Petru Groza a fost un om politic de marca in Istoria romanilor din Secolul XX. A avut, desigur, ambitiile si veleitatile lui. A crezut ca va putea sa domine situatia si sa-si impuna propria linie de conduita in politica Romaniei. Nu a reusit decit sa atenueze unele masuri extrem de dure, luate de ocupantii sovietici si de sustinatorii lor din Romania. si-a asumat o raspundere pe care altii – am in vedere liderii partidelor istorice – au refuzat-o, acestia sperind ca „in curind, vor veni americanii” si atunci se va reinstaura regimul democratic. Din pacate, soarta a fost cruda pentru ei, dar si pentru Romania.
Activitatea dr. Petru Groza nu poate fi apreciata decit in contextul concret istoric in care el a trait, iar nu pe baza unor idei preconcepute. Mai devreme sau mai tirziu, fiecare personalitate isi ocupa locul pe care-1 merita cu adevarat pe marea scena a Istoriei. Dr. Petru Groza este inca departe de a fi asezat la locul ce i se cuvine. Pasiunile politice – de ieri si de astazi – sint inca prea mari, iar pe scena Istoriei romanilor continua sa sufle un vint rece.
 
Adauga un comentariu