Viata de cuplu

Ce nu stiai despre sarut

Publicat: 20 feb. 2019

Sarutul ajuta la identificarea potentialilor parteneri, îi ajuta pe oameni sa analizeze calitatea unui posibil partener, prin gust si miros. Mai mult, un studiu realizat la Universitatea Oxford sugereaza ca în cuplu, sarutul este o metoda de a determina partenerii sa ramana împreuna. De asemenea, în urma studiului s-a constatat ca femeile apreciaza sarutul atunci cand sunt implicate în relatii pe termen lung. Un sondaj online, realizat pe un esantion de 900 de adulti a indicat ca persoanele care erau mai atragatoare sau care aveau mai multi parteneri de sex ocazional erau mult mai atente atunci cand vine vorba de alegerea partenerilor, apreciind mult mai mult sarutul. Aceste rezultate sugereaza ca sarutul ajuta la evaluarea unui potential partener.

Profesorul Robin Dunbar, de la departamentul de psihologie experimentala, din cadrul Universitatii Oxford, sustine ca înainte ca barbatul si femeia sa decida sa se implice într-o relatie, curtatul a fost un proces complex care implica analizarea multor aspecte. „Atractia initiala ar putea include trasaturi faciale, corporale si sociale. Apoi, pe masura ce intram mai mult în stadiile de curtare, criteriile de evaluare devin din ce în ce mai intime, iar aici intervine sarutul. În alegerea partenerilor trebuie sa facem fata asa-numitei „probleme de tip Jane Austen”: cat de mult ar trebui sa îl astept pe Mr. Darcy, în conditiile în care ar putea exista mai multi pretendenti?”, a explicat expertul.

Prof. Dunbar sustine ca Jane Austen, care a scris „Mandrie si prejudecata” si „Ratiune si Simtire”, a realizat ca oamenii se pricepeau extrem de bine la estimarea locului lor pe „piata potentialilor parteneri” si astfel, ei actionau ca atare. „Depinde de ce fel de mana ai la poker. Daca ai o mana buna, care îsi permite sa licitezi mai mult, atunci îsi poti permite sa ceri mai mult din partea unui potential partener”, a mai declarat Dunbar. Pe de alta parte, în studiul cercetatorilor de la Oxford, s-a mai constatat ca daca sarutul joaca un rol important în selectarea partenerilor, atunci el joaca un rol important înainte de sex, în cazul relatiilor scurte, avand totodata un rol important si în relatiile stabile, la un moment dat. Mai exact, frecventa saruturilor într-un cuplu prezenta o legatura cu gradul de calitate al relatiei, asociere ce nu s-a observat si în cazul sexului. Cu toate acestea, nivelul de satisfactie al partenerilor referitor atat la sarut, cat si la sex corespundea cu calitatea relatiei.

În ceea ce priveste faptul ca sarutul s-a dovedit a fi deosebit de important pentru femeile implicate în relatii lungi, oamenii de stiinta sustin ca acest fenomen s-ar putea datora faptului ca sarutul are un rol în dezvoltarea sentimentelor de afectiune si atasament în cuplu. Cercetari anterioare au indicat ca femeile pun mai mult accent pe activitatile care întaresc relatiile pe termen lung, deoarece acestora le este mult mai usor atunci cand au pe cineva alaturi în perioada sarcinii si dupa.

Studio Videochat Iasiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit