Mama si copilul

Ce nu stiai despre suzeta

Publicat: 25 apr. 2019
7

Limbajul copilului reprezinta un lucru mult asteptat de noi, parintii. Înca din primele lui clipe asteptam cu mare nerabdare sa ne strige „mama” sau „tata” si sa putem astfel începe sa comunicam. Cu toate ca ne dorim ca limbajul copilului sa apara mult mai repede, în acest fel sa putem vorbi cu micutii nostri prin propozitii sau fraze lungi, în realitate dezvoltarea limbajului este o proces ce implica mult timp si rabdare.

Copiii vorbesc cu noi în fiecare zi, înca de atunci cand au luat pentru prima data cunostinta cu mediul. Atunci cand plang, rad sau zambesc, de fapt ei ne comunica anumite stari prin care trec. Orice disconfort ni-l sesizeaza prin plans, fie ca îsi doresc sa fie luati în brate, fie atunci cand vor sa fie schimbati sau sa doarma, acestia reusesc sa îi transmita mamei lor ceea ce simt. Despre cuvinte sau propozitii scurte poate fi vorba dupa primul an de viata sau chiar mai tarziu. Atunci cand copilul nu rosteste niciun cuvant pana la varsta de trei anisori este cazul sa va îngrijorati si sa ajungeti la medic.

Si cu toate ca ne dorim sa grabim putin lucrurile, nu facem altceva decat sa oprim uneori evolutia fireasca a cursului normal al vietii. Asa se întampla pana si atunci cand îi oferim copilului suzeta pentru a se linisti. Cercetatori din cadrul Universitatii British Columbia din Canada au ajuns la concluzia ca limbajul copilului ar putea fi întarziat chiar de acest obiect mic si indispensabil în primele luni de viata. La fel este cazul si copiilor care îsi introduc degetul în gurita pentru a se linisti. Vor vorbi mai greu decat ceilalti copii care nici nu au experimentat suzeta si nici degetelul.

Studiul a avut la baza o cercetare aparent simpla, mai exact anumiti bebelusi cu varsta de sase luni, în timp ce primeau sunete în engleza, le-a fost introdusa în gurita o suzeta. Atunci cand au fost fortati sa reproduca sunetele auzite, acestia au întampinat dificultati majore. De aici apare si concluzia pe care Janet Werker a reusit sa o explice – aceea ca suzeta ori degetelul introduse în gurita le restrictionau bebelusilor miscarea limbii, fapt care va cauza mai tarziu, întarziind limbajul.

Profesorul Janet Werker este de parere ca ori de cate ori copiii vor avea libertatea de a articula corect unele cuvinte cu ajutorul limbii, cu atat vor reusi sa vorbeasca mai repede. Cu cat suzeta este introdusa mai des în gurita bebelusului, cu atat limba nu va mai avea libertate, iar copilul nu va mai putea face acele articulari corecte.

De aceeasi parere este si dr. Alison Brudered care considera ca limbajul copilului poate fi dezvoltat mult mai rapid daca parintii se concentreaza asupra miscarilor limbii bebelusului. Daca pana în prezent s-a pus mare accent asupra achizitiilor auditive, de aceasta data expertii sunt de parere ca este nevoie de mult mai mult decat atat, de miscari ale gurii corect facute. De aceea, prin suzeta, bebelusii nu dobandesc libertatea de miscare oral motorie normala.

În plus, tot cercetarile mai spun ca suzeta determina de cele mai multe ori si dificultati de vorbire atunci cand copilul începe sa articuleze primele cuvinte. Asadar, s-a constatat ca acei copii care au folosit neîntrerupt suzeta vreme de 3 ani au prezentat numeroase probleme de vorbire, comparativ cu bebelusii care nu au cunoscut beneficiile acesteia. Nu putem trece indiferenti nici peste sfaturile medicilor stomatologi care sunt de parere ca dentitia copilului poate fi afectata pe masura ce suzeta este folosita mai des.

Adauga un comentariu