Diverse

Ce nu stiai despre transpiratie

Publicat: 07 aug. 2013
6

Transpiratia este modul prin care corpul isi regleaza automat temperatura. Pe masura ce temperatura corpului creste, transpiratia se intensifica. Umiditatea duce si ea la aparitia transpiratiei. Un alt factor important este stresul. A, si sa nu uitam, tipul de haine pe care le porti pot sa te faca sa transpiri mai mult sau mai putin.

Ai intre doua si patru milioane de glande sudoripare. Si, da, femeile au mai multe decat barbatii. Dar glandele barbatilor produc mai multa transpiratie. Din punct de vedere chimic, transpiratia din cauza caldurii, ca rezultat al activitatii fizice si al stresului este diferita. Iar transpiratia de stres miroase cel mai urat.

Si asta pentru ca transpiratia mirositoare este produsa de una din cele doua tipuri de glande sudoripare, cele numite glandele apocrine, care se gasesc in zone cu mult par, sub axila, in zona inghinala sau pe scalp. 

Daca te intrebi de ce unii oameni se inrosesc la fata si altii nu, sa stii ca explicatia consta in faptul ca mecanismul de transpiratie nu tine pasul cu toata caldura emanata. Astfel, organismul directioneaza mai mult sange spre piele pentru a se raci. De aici fata rosie. Dupa ce se ajunge la o stare fizica buna, corpul transpira mai repede si mai intens, astfel ca nu mai apare mereu imbujorarea.
Daca ai o transpiratie care iti inteapa ochii sau cand intra intr-o rana, care are gust sarat si lasa urme albe pe haine, ai o transpiratie sarata. Nu uita, in acest caz, sa inlocuiesti electrolitii pe care ii pierzi. In mod normal, trebuie sa astepti pana ti se face sete, dar organismul da semne doar cand suntem partial deshidratati. Cum apa constituie o componenta importanta in corp, ce se pierde prin transpiratie va afecta sistemul circulator si capacitatea de reglare a temperaturii. Daca fluidele pierdute nu sunt inlocuite, exista riscul de a suferi de crampe, oboseala si alte complicatii.
Cea mai buna perioada pentru a aplica antiperspirant este pe timpul noptii, pentru ca aceste produse contin, de cele mai multe ori, aluminiu sau zirconiu, ambele infundand glandele si estompand producerea transpiratiei. Antiperspirantele sunt mai eficiente aplicate pe pielea uscata, asa incat dimineata, dupa dus, nu vor avea efect maxim, decat daca te usuci foarte bine.

Stiai ca, in timpul exercitiilor afara, la caldura, atletii pot transpira „scapand” de 2-6 procente din greutatea corporala?

Adauga un comentariu