Boli si tratamente

Ce nu stiti despre cariile dentare: de ce apar, de fapt

Publicat: 19 nov. 2018
25

Cand corpul dumneavoastra primeste nutrientii necesari, poate vindeca cu usurinta multe boli. Un bun exemplu este incurabila boala a cariilor dentare, dar ample cercetari au descoperit adevarata natura a cariilor dentare si faptul ca s-a dovedit ca exista cai de atac care o pot rezolva.
 
Potrivit American Dental Association, motivul pentru care avem carii dentare este dupa cum urmeaza: cariile apar atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidon), cum ar fi laptele, prajiturile sau bomboanele sunt adesea lasate pe dinti. Bacteriile care traiesc in gura prospera pe aceste alimente, care vor fi urmate de productia de acizi. Dupa o perioada de timp, acesti acizi distrug smaltul dintelui, provocand caderea dintilor.

Exista unele probleme cu aceasta teorie, inclusiv: persoanele indigene care aveau carbohidrati fermentabili intepati pe dinti tot timpul si care nu si-au periat dintii nu aveau aproape deloc carii dentare; bacteriile nu consuma zahar rafinat sau faina din cauza lipsei de nutrienti; alimentele pe care bacteriile le place sa le manance, cum ar fi laptele, legumele, carnea, pestele si fructele, nu sunt, de obicei, implicate in cauzele cariilor dentare. Deci, daca explicatia moderna a cariilor dentare nu este corecta, care este de fapt adevarata cauza?

Weston Price a calatorit in lume pentru a afla ce cauzeaza cariile dentare. Dr. Price a gasit o legatura comuna intre consumul modern de alimente si carii. El a marturisit ca multe triburi izolate aborigene aveau dinti perfecti si carii dentare mici. Dar odata ce au fost expusi la o dieta occidentala, aveau carii dentare, pierdere osoasa si boli cronice.

Cercetarile au fost efectuate de dr. Weston Price si alti pionieri dentari asupra cariilor, care pot fi rezumate in trei aspecte: nu sunt suficiente minerale in dieta; nu sunt suficiente vitamine solubile in grasimi (A, D, E si K), in dieta. Nutrientii biologici sunt usor disponibili, sistemul intestinal nu ii poate absorbi in mod corespunzator. Prezenta acidului fittic are o mare influenta asupra acestui factor.

Pentru un timp, in cazul in care dieta ta este lipsita de vitamine si minerale, dieta care contine un nivel ridicat de fitati (din boabe, seminte, nuci si legume), consumul de calciu si fosfor devine dezechilibrat, ducand la absorbtia minerala a oaselor, afectand dintii si provocand o pierdere osoasa. Astfel, convingerea pe termen lung ca zaharul provoaca carii dentare este adevarat, dar rezultatul acestui aport excesiv de zaharuri este o epuizare a nutrientilor in organism. Deci, nu pentru ca bacteriile mananca si produc acid care va distruge dintii.

Pentru a restabili raportul dintre calciu si fosfor in sange si pentru a permite mineralelor sa fie absorbite de dintii nostri, nu este suficient sa evitati sa consumati prea mult alimente dulci sau prelucrate. De asemenea, trebuie sa mancam alimente care ne intaresc sanatatea, continand cantitati mari de minerale si vitamine care contribuie la construirea structurii dintilor.

Alimentele de consumat: uleiul de nuca de cocos, fructe de mare; legume organice; organe, cum ar fi ficatul. Limitarea alimentelor care sunt bogate in acid fitic, cum ar fi cereale, fasole, nuci si seminte, si alimente prelucrate, faina si zaharuri, care afecta echilibrul de zahar din sange.

Suplimentele care trebuie luate in considerare: ulei de ficat de cod fermentat – bogat in vitamine solubile in grasimi A, D si K; magneziu – important pentru utilizarea eficienta a calciului si a fosforului.

Adauga un comentariu