Secretele istoriei

Ce nume e bine să alegi la Botez. Ce aleg cel mai des românii

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce nume e bine să alegi la Botez. Ce aleg cel mai des românii
Ce nume e bine sa alegi la Botez pentru copilul tau. De cele mai multe ori romanii opteaza pentru nume de sfinti, pentru a beneficia de protectia divina

Ce nume e bine să alegi la Botez pentru copilul tău. De cele mai multe ori românii optează pentru nume de sfinti, pentru a beneficia de protecția divină. Se presupune că un copil ce poarta numele unui sfânt devine ucenicul sfântului respectiv. De asemenea, sunt și nume pe care preoții nu le recomandă pentru noii născuți.

Taina Sfântului Botez a fost instituită de însuși Mântuitorul, când, înainte de înălțarea Sa la cer, a zis Sfinților Apostoli: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezandu-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, invatandu-le să păzească toate cate v-am poruncit vouă, și iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor” (Matei 28, 19-20)

Ce nume e bine să alegi la Botez pentru noul născut

Din punctul de vedere al preoților, cel mai bine este să alegi un singur nume pentru noul născut, iar acela să fie de sfânt. „Un creştin fără nume de sfânt în viaţă rămâne fără protector şi mijlocitor permanent la Dumnezeu. Şi ce este mai rău decât aceasta?”, spune părintele Ioanichie Bălan.

De cele mai multe ori copiii primesc numele chiar în ziua în care se nasc, urmând ca la botez să primească un al doilea nume.

„După tradiţia românească şi creştinească, numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, că unul care îl naşte la o viaţă nouă. Dacă nu se dă numele naşului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceştia. În cazul în care acest nume nu se potriveşte cu dorinţa naşilor şi a părinţilor, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox”, mai spune părintele.

Ce nume e bine să alegi la Botez în viziunea preoților

Preoții au câteva sugestii pentru numele pe care ar trebui să îl poarte noii născuți. Iată mai jos câteva dintre acestea:

* Maria

* Ana

* Teodora

* Irina

* Magdalena

* Elena

* Ecaterina

* Ioan

* Matei

* Luca

* Vasile

* Petru

* Pavel

* Gheorghe

* Casian

* Casino

* Petronela

* Paula

* Emilian

* Ștefan

* Dumitru.

Proaspeții părinți sunt sfătuiți de către preoți să aleagă numele unui sfânt, al unui hram pe care îl poartă biserica de care aparține, al părinților sau al celui care l-a botezat. Creștinilor le este recomandat să nu aleagă nume de sfinți catolici, de protestanți sau sectanți, dar nici nume de artiști sau nume păgâne, provenite de la popoare nebotezate.

Totodată, nu este bine să aleagă nume de animale, de păsări sau nume de zei.

Cele mai îndrăgite nume ortodoxe de fete alese la botez

Ce nume e bine să alegi la Botez în cazul în care ești părinte de fată. În Romania sunt 3 nume ortodoxe de fete care sunt cele mai îndrăgite:1. Maria – este cel mai îndrăgit nume biblic, fiind cel purtat de Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos. Termenul provine din limba ebraică, de la cuvântul Maryam, care se traduce prin „picătură de mare” ori „stea de mare”.

2. Ioana – este numele care se traduce prin „Dumnezeu a avut milă”. Mulți sfinti sunt cei care poartă acest nume, însă cel mai important este Sf. Ioan Botezatorul, care și-a dedicat întreagă viață lui Iisus, prorocind venirea lui prin rugăciuni în pustiu.

3. Ana – este întruchiparea credinței și este mama fecioarei Maria. Numele înseamnă „a binevoi”, „a avea milă”, „ascultarea rugăciunii”. Este sărbătorită pe 26 iulie.

Adauga un comentariu