Economic Local

Ce pateste Romania daca Grecia da faliment

Publicat: 23 sept. 2011
1
Bancile, exportatorii si bugetul sunt cele mai vulnerabile elemente ale economiei romanesti, scrie Riscograma.
Creditele neperformante raportate de banci au crescut de la mai putin de 5% la mai mult de 13% din active. Asta inseamna ca Banca Nationala va trebui sa apere cu orice pret nivelul de curs leu-euro actual, pentru a evita o criza bancara. Pe langa derapajul de curs valutar, un alt factor de vulnerabilitate pentru banci ar fi o prabusire suplimentara a pietei imobiliare, care i-ar determina sa nu-si mai plateasca ratele la banci chiar si pe unii dintre cei care inca isi permit.
Nationalitatea actionariatului nu influenteaza foarte mult vulnerabilitatea bancilor din Romania. Teoretic, este posibil ca o banca insolventa in tara mama sa detina o sucursala locala foarte solida. Însa si reciproca este valabila – banca-mama, oricat de solida, are responsabilitate limitata in cazul in care subsidiara ei din Romania a fost prea imprudenta in acordarea creditelor.
Romania are insa un avantaj: majoritatea bancilor care au dat credite in perioada de explozie a preturilor imobiliare au facut-o din imprumuturi de la bancile – mama mai degraba decat din depozite atrase pe plan local, astfel ca nota de plata a unui eventual derapaj ar fi in bunaparte exportata.
Performanta exporturilor este decuplata de starea economiei locale, lucru de care Romania a beneficiat in momentul in care a ramas in urma Europei la crestere economica. Insa daca Europa se intoarce in recesiune, Romania pierde singurul motor care o mai tine la suprafata.
In plus, apare efectul impovarator al unor exporturi construite pe deprecierea cursului valutar. Companiile au beneficiat pe termen scurt de un leu mai slab, care le-a redus costurile cu munca, insa din cauza importurilor mai scumpe au ratat ocazia de-a investi in tehnologie de varf, care sa le faca competitive pe termen lung. Citeste materialul integral pe Riscograma.ro
Adauga un comentariu