Culinar

Ce păţeşti dacă mănânci ouă crude? Apare hepatita de la ouă?

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce păţeşti dacă mănânci ouă crude Apare hepatita de la ouă
Ouăle trebuie ținute mereu în frigider, la o temperatură cuprinsă între 1 și 4 grade Celsius

Ouăle sunt o sursă bună de proteine şi fier pentru oricine dintre noi. Ideal este să le consumăm poșate, nu prăjite sau fierte în coajă. Ce păţeşti însă dacă mănânci prea multe? Poţi sau nu să dezvolţi hepatită de la ouă crude? Haideţi să aflăm din materialul de mai jos.

Indiferent că ţii dietă, sau nu, ouăle fac parte din regimul alimentar. Sunt recomandate pentru că au multe beneficii pentru sănătate, sunt uşor de preparat şi pot fi consumate indiferent de perioada anului. E adevărat însă că poţi face hepatită dacă mănânci prea multe ouă?

Consumul de ouă – Beneficii pentru sănătate

Uite de ce sunt atât de recomandate ouăle pentru consumul săptămânal:

  • ajută procesul de memorare;
  • previn demența;
  • completează necesarul lipidic al organismului;
  • protejează sânii, datorită conţinutului bogat în colină;
  • au vitamina D, necesară pentru sistemele endocrin şi osos;
  • cresc libidoul.

Apare hepatita de la consumul de ouă?

Ouăle sunt un produs foarte hrănitor pentru organismul nostru. Se spune că e bine să consumăm 6 ouă pe săptămână. Ideal este însă că numărul gălbenuşurilor să fie mai mic. De ce? Pentru că în gălbenuşuri se găseşte o cantitate destul de mare de colesterol.
Conform unui studiu, consumul de ouă creşte, dar destul de puţin, nivelul colesterolului total. În schimb, scade nivelul trigliceridelor din sânge. De asemenea, creşte semnificativ nivelul antioxidanţilor carotenoizi din sânge, precum luteina şi seaxatina. Cât despre luteina şi zeaxantina, acestea sunt benefice pentru sănătatea ochilor, prevenind apariţia cataractei.

Aşadar, dacă mănânci 3 ouă pe zi, nu e nici o problemă pentru sănătate, dacă nu ai probleme cardiace. Cantitatea recomandată de ouă în cazul copiilor este de 7 săptămânal, adică unul pe zi. În cazul unui adult, cantitatea maximă recomandată este de maxim 3 pe zi.
Cu alte cuvinte, nu apare hepatita de la consumul de ouă.

Ouă crude – Pericol sau nu pentru sănătate?

În acest caz poate fi o problemă, dacă sunt ouă contaminate sau depozitate în condiţii improprii. De obicei, un ou crud se amestecă cu lapte şi miere pentru a trata tusea persistenta şi durerea în piept. Dacă însă oul nu a fost ţinut la temperatura de maxim 4 grade, ci chiar şi la 15-25 de grade Celsius, poate apărea riscul de infectare cu Salmonella. Vorbim despre o bacterie ce afectează sistemul digestiv. Ca simptome, poţi resimţi: dureri abdominale, diaree, deshidratare, febră.

Sfaturi să nu ai probleme de sănătate

Uite lucrurile de care să ţii cont de acum încolo, ca să previi unele probleme de sănătate:

  • ouăle se depozitează doar în frigider. Acolo este temperatura optimă pentru ele, adică maxim 4 grade Celsius. De asemenea, dacă este iarnă și le ții într-o cameră neîncălită, nu e nici o problemă. Totuși, e bine să nu le speli atunci, ci fectiv când le folosești la gătit. Astfel nu înlături stratul protector de pe coajă, datorită căruia bacteria Salmonella nu poate pătrunde în ou;
  • asigură-te că ouăle crude sunt proaspete. Le consumi fără să îţi dai seama, când mănânci tiramisu, sos olandez ori maioneză, spre exemplu;
  • ouăle expirate trebuie aruncate. Verifică termenul de valabilitate de pe ele. Dacă le ai cumpărate de la ţară, ţine cont de faptul că ele trebuie consumate în termen de maxim 3-5 săptămâni din momentul în care au fost produse;
Adauga un comentariu