News Flash:

Ce poti gati cu 12 lei

29 Mai 2010
3030 Vizualizari | 0 Comentarii
Meniu de criza
Multe s-au schimbat în viata noastra. A romanilor! In rau! In mai rau! Nu poti sta de vorba cu cineva, fara sa-l auzi cum se vaita de viata amarata pe care o are. Grija pentru asigurarea zilei de maine te doboara. Cu ajutorul neprecupetit al conducatorilor, ajungem acus în sapa de lemn. Daca te scoli bine dimineata si nu tremuri de frig sau de vreo boala, tremuri la gandul ca, pana în seara, viata îti va fi data peste cap de hotarari diavolesti. Tremuri pentru amarata de pensie, tremuri pentru copiii care sunt în pericol de a ramane fara serviciu, pentru nepotii care nu-si gasesc loc de munca sau n-au suficienti bani pentru scoala.

Cu stomacul ghem de teama, îti ascunzi obida sub o mina preocupata si, cu o listuta si un minim de bani, te înhami la caruciorul de cumparaturi care, gol, ti se pare de plumb. Te duci în statia de tramvai si-ti vine în minte faptul ca de la 1 iunie nu vei mai beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport în comun si refuzi sa te gandesti cum o sa mai parcurgi multimea de statii pana la Piata Obor. Pentru ca de aici îti faci cumparaturi putin mai ieftine decat în alte parti. Jalnic! Pensia, întreaga, de luna asta, a fost împartita la întretinere, telefon, lumina si medicamentele pe care înca le-ai mai putut lua, restul a ramas pentru mancare si ce-o mai fi. Ce-o mai fi?!

In statie, te întalnesti cu o vecina si sotul ei. Merg tot la piata. Schimbi vorbe ca sa-ti umpli timpul si eviti cu dibacie deschiderea unei dicutii despre ce-a mai zis "Puterea puturoasa". Dupa ce ai coborat, îi lasi sa treaca înainte. Nu vrei sa arati ca n-ai bani si ca, dupa ce ai învatat carte zeci de generatii de copii, care acum sunt adulti la fel de împovarati, ai ajuns sa-ti ascunzi, rusinata, viata mizera si searbada.

SOCOTEALA DIN TARG

In piata, pe culoarele stramte dintre tarabele pline cu multimi de legume, tragi caruciorul
de care se împiedica grabitii. Te ademenesc ardeii kapia, dar pretul de 9 lei kilogramul te alunga rapid. Gasesti într-un loc, la numai un leu kilogramul, cartofi noi, cam murdari de pamant si micuti. Da, dar astia sunt cei mai buni, astia-s cartofii noi la care jinduiai înca din aprilie, cand au început a se vinde la tarani. Tarani! Nici vorba! Sunt precupeti care ridica pretul de doua-trei ori fata de cat ar cere producatorul. Taranul n-are timp de stat la taraba! Mda! Cumperi doua kilograme, deci... 2 lei. Na, ca ai schimbat 10 lei! Pui cartofii în carucior si, cu ochii la vanatoare, începi a te gandi cam ce ai putea pregati. Azi e vineri. Ti-ai facut socoteala sa faci mancare pentru vreo patru zile. Da. Ai gasit marar, patrunjel si leustean cu patru legaturi la leu. Cumperi de un leu marar si de un leu trei legaturi de patrunjel si una de leustean. Alti 2 lei. Le vari langa cartofi. Deodata îti vine ideea sa cumperi carnea ca apoi sa-ti fie mai usor sa gasesti legumele necesare. Te oftici ca nu te-ai gandit de la început la asta dar te strecori greu printre cumparatori si intri în hala. Faci un tur pe la vitrinele cu carne. Hm! O mana de carne de porc face toti banii pe care-i mai ai! Mai bine pui. Ti s-au oprit ochii pe niste "carcase de pui cu aripi". Sunt mai ieftine: 3,50 lei kilogramul. Te uiti în jur si pentru ca nu-i nimeni cunoscut, comanzi doua bucati. Costa 5,25 lei. Te întorci între tarabe si cumperi cu 1,50 lei o legatura cu 3 morcovi si un bat de patrunjel. La o taraba parasita, un tigan ofticos vindea cateva gramajoare de ardei gras, ofilit si zdrelit. Cumperi o gramajoara de cinci ardei cu un leu si cincizeci de bani. Chilipir! Te întorci catre casa. Caruciorul e aproape gol. Ai sa te-ntorci mai tarziu sa cumperi o paine, cu 50 de bani. Sau poate nu... parca mai aveai o coaja prin casa! Saluti vecinele pe care le întalnesti si urci singura cu liftul.

In bucatarie, abia astepti sa te asezi si tragi scaunul. Iti faci imediat socoteala cheltuielilor: 2+2+5,25+1,50+1,50=12,25 lei. Ei bine, rezultatul este minunat! Din cei 15 lei pe care-i luasesi la piata ti-au ramas 2,75! E un lucru bun. N-ai cheltuit toti banii!

Ce POTI MANCA "DIN MAI NIMIC"?

Gata! Acum treci la treaba! Iti pui straiele de "scandal" si începi prin a transa spinarile de pui. Aripile deoparte, tai carcasele în bucati potrivite si le speli. Cureti zarzavatul, doi ardei grasi, speli verdeata, mai cureti o ceapa scoasa din camara si pui cartofii cei noi, la spalat de noroi, într-un lighenas. Intr-o oala de 6 litri pui la fiert zarzavatul si bucatile de pui, ca sa întocmesti o supa. Pui o mana de sare grunjoasa într-un saculet - "tips" (cum zicea nepoata) pentru curatat cartofii noi... Clatesti cartofii de noroi si-i pui în saculet. Freci bine si, în cateva minute, sunt curatati de coji. Ii mai clatesti si-i freci într-un prosop. Iei spuma de la supa, mai adaugi o lingura de legume deshidratate si lasi la fiert domol înca 10 minute. Scoti bucatile de carne si legumele fierte într-un castron. Strecori supa în alta oala, adaugi legumele si lasi la foc mic. Bati spuma albusurile de la doua oua, cu un praf de sare, adaugi galbenusurile si grisul, în ploaie, pana obtii o pasta omogena, mai tare putin decat smantana. Din ea, "smulgi" cu lingurita mici gramajoare si le pui în supa. Acoperi pe jumatate cu un capac si lasi la foc mic sa fiarba galustile.

Aripile le pui la cuptor, la foc mic, într-o craticioara cu putin ulei, un pahar de apa, condimentele si trei catei de usturoi bine pisati. Lasi pana se rumenesc usor. Le vei manca alaturi de cartofi prajiti, cu usturoi si marar. Bucatile de carcasa, fierte, le împarti în doua. Jumatate din ele le faci cu doi pumni de mazare, din cea congelata, de la frigider. Toci o ceapa, o înabusi usor, pui mazarea înghetata peste ea, adaugi apa, cat sa acoperi putin, condimentezi si lasi la fiert usor. Cand mazarea este fiarta, adaugi bucatile de pui, mai presari un praf de piper, o legatura de marar fin tocat si gata. Celelalte doua bucati, le pui la congelator ca sa le pregatesti cu niste cartofiori la cuptor, abia pe luni sau marti. ti-ai tocmit mancarea pentru patru zile.
S-a facut tarziu si, dupa ce-ti faci un dus, îti iei medicamentele, te întinzi în pat si simti cum te dor toate cele, dai drumul la televizor si iar auzi despre reduceri, economii drastice, omoruri, violente de tot felul, sinucideri. Inchizi aparatul plina de obida si te încearca un tremurat. Nu poti sa nu faci o comparatie cu epoca de aur: atunci aveai bani si nu aveai ce cumpara, asa ca trebuia sa dramuiesti totul, acum n-ai bani si, la fel, trebuie sa dramuiesti ca sa-ti ajunga bruma cumparata! Dar, parca acum e mai greu de suportat. Atunci traiai cu o speranta, acum mori în deznadejde si umilinta.

MENIU DE CRIZA

Ce-ai cumparat de la piata
Cartofi noi - 2 kg x 1 leu = 2 lei
Marar - 4 legaturi x 0,25 lei = 1 leu
Patrunjel - 3 legaturi x 0,25 lei = 0,75 lei
Leustean - 1 legatura x 0,25 lei = 0,25 lei
Carcase de aripi cu pui - 2 bucati (3,5 lei kg) = 5,25 lei
Zarzavat de ciorba (3 morcovi si o radacina de patrunjel) - 1 legatura x 1,5 lei = 1,5 lei
Ardei gras, calitate inferioara - o gramajoara x 1,5 lei = 1,5 lei

Ce folosesti, din camara si din frigider
Sare grunjoasa, sare fina, o lingura de legume deshidratate, condimente (piper, boia), doua oua, gris, sase catei de usturoi, doua cepe, doi pumni de mazare congelata, putin ulei

Retetele
Supa cu galuste
Ingrediente: doua carcase de pui (vor fi folosite doar pentru a da gust supei), 3 morcovi, o radacina de patrunjel, doi ardei grasi, o ceapa, o lingura de legume deshidratate, doua oua, gris, sare.
Mod de preparare: Cureti zarzavatul si ardeii grasi, speli carcasele de pui, speli zarzavatul. Pui carcasele de pui la fiert si iei spuma de cate ori este nevoie. Adaugi o lingura de legume deshidratate. Cand au fiert bine, scoti carcasele de pui, pe care le vei folosi la o alta reteta. Separat, fierbi legumele (morcov, radacina de patrunjel, ceapa, ardei grasi). Strecori deasupra supa în care a fiert carnea. Bati albusurile de la oua, cu un praf de sare, adaugi galbenusurile si apoi grisul, în ploaie, pana obtii o pasta omogena. Iei cu lingura gramajoare si le pui în supa. Lasi sa fiarba la foc mic, cu capacul pus pe jumatate.

Aripi de pui la cuptor
Ingrediente: 4 aripi de pui, ulei, apa, condimente, trei catei de usturoi. Pentru garnitura: cativa cartofi, marar, ulei, trei catei de usturoi.
Mod de preparare: Aripile de pui se pregatesc la cuptor, la foc mic, într-o craticioara cu putin ulei, un pahar de apa, condimente si usturoiul pisat. Se lasa sa se rumeneasca usor. Se mananca cu o garnitura din cartofi noi prajiti în ulei, cu marar presarat deasupra si mujdei de usturoi.

Carne de pui cu mazare
Ingrediente: carcasa de la un pui, taiata în doua, doi pumni de mazare congelata, putin ulei, condimente, piper, o legatura de marar, o ceapa.
Mod de preparare: Carcasa de pui (fiarta mai înainte pentru supa), se taie în doua. Se toaca o ceapa marunt, se înabusa, cu putin ulei. Se pune mazarea congelata, se adauga apa, se condimenteaza si se lasa la fiert. Dupa ce s-a fiert mazarea se adauga carnea de pui, se presara un praf de piper si mararul tocat fin.


Rezerva pentru luni sau marti
Cealalta carcasa de pui care a fost fiarta pentru supa se taie în doua si se pune la congelator. Va fi pregatita pentru luni sau marti, la cuptor, cu cartofii noi care au mai ramas în cos.

Sursa: Jurnalul.ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3276 (s) | 22 queries | Mysql time :0.171849 (s)