Eveniment-Social

Ce POVESTE de viata are in SPATE femeia care administreaza o institutie condusa de mai bine de 150 de ani numai de barbati. I-a fost teama cand i s-a incredintat aceasta functie si toti erau convinsi ca nu va rezista

Publicat: 26 iul. 2018

@ Are un discurs impecabil, fara sa apeleze la notite si chiar daca o face uneori in fata a sute de persoane! @ CV-ul pe care-l are este unul impresionant si plin de elemente spectaculoase pentru un asemenea domeniu @ Mai mult, conduce pentru prima data o institutie care a fost dominata doar de barbati @ Anual, administreaza un buget de zeci milioane euro @ Intr-o dezvaluire, aceasta a aratat ca a avut trairi coplesitoare cand a aflat ca va coordona o entitate cu un patrimoniu mobil si imobil, cat si o comunitate de cateva zeci de mii de oameni

In premiera pentru cea mai veche institutie moderna de invatamant superior din Romania, destinele acesteia sunt in mana unei femei! Chiar daca multi, inclusiv dintre colegi, nu i-au dat nicio sansa sa reuseasca intr-un mediu EXCLUSIV CONDUS doar de barbati, pana acum, aceasta a reusit exact contrariul.

Este vorba de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, universitarul care manageriaza de aproape doi ani chiar Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi.

"Cand am aflat ca voi ocupa aceasta pozitie, pentru o clipa am fost coplesita si speriata"

Intr-o dezvaluire, aceasta a aratat ca a avut trairi coplesitoare cand a aflat ca va coordona o entitate cu un patrimoniu mobil si imobil, cat si o comunitate de cateva zeci de mii de oameni.

"Da, cand am aflat ca voi deveni rector interimar la UAIC, am iesit in fata institutiei si am avut un moment de coplesire si chiar m-am speriat. Asta pentru ca mi-am dat seama ca pe umerii mei este o responsabilitate uriasa si sunt atatea responsabilitati… Apoi, am mers la curs, la copiii mei asa imi place sa le spun studentilor mei de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor… Cand am intrat, toti m-au aplaudat si am primit un buchet de flori… Multi mi-au spus ca am devenit un model pentru ei! Asta mi-a dat o forta extraordinara. Eu, mereu m-am dedicat si simtit pentru Universitatea Cuza si am muncit, chiar pana la epuizare", rememoreaza rectorul Onofrei.

"Perioada petrecuta in aceasta functie de conducere înseamna foarte mult, aici timpul nu are rabdare"

De asemenea, aceasta a aratat ca in urma votului Senatului UAIC a fost aleasa Ordonator de Credite, ca urmare a suspendarii prof. univ. dr. Tudorel Toader, din functia de Rector ales, pe perioada exercitarii functiei de ministru al Justitiei în Guvernul României.

"Îmi desfasor aceasta activitate având ca baza legala Ordinul Ministrului Educatiei nr.3440/03/03/2017. De atunci a trecut aproape un an si jumatate, o perioada care pentru o functie de conducere înseamna foarte mult, aici timpul nu are rabdare, pentru ca sunt asteptari mari din partea comunitatii academice, devine imperativa obtinerea de rezultate certe, nu sunt permise nereguli, nu sunt iertate erori, trebuie sa fii profesionist, echilibrat, bun comunicator, coordonator si coleg de echipa cu ceilalti prorectori. Daca citesc ce am scris, am folosit adjective si atribute care se potrivesc unui barbat în aceasta functie, pentru ca nu gasim prea multe femei care sa conduca universitati, iar la UAIC a fost o premiera. Consider ca, daca sunt rezultate bune pentru Universitate, nu conteaza daca esti barbat sau femeie. Important este sa fii la inaltimea asteptarilor, sa ai curaj, iar deciziile adoptate sa fie legale si fezabile", marturiseste universitarul.

"Universitatea are o importanta majora in viata comunitatii"

Avand in vedere toate acestea, seful de la Universitatea Cuza din Iasi a tinut sa arate ca, in ultimii doi ani, strategia noii echipe din care face parte la conducerea unitatii de invatamantul superior si-a propus sa implice UAIC in viata comunitatii locale si sa constientizeze publicul de faptul ca aceasta are un rol major pe acest segment.

"Mi-am propus acest lucru, alaturi de echipa din care fac parte, sa implicam Universitatea in viata comunitatii si sa devenim un spatiu unde au loc mari dezbateri, pe toate palierele legate de ceea ce trebuie imbunatatit. Tocmai de aceea am organizat conferinte precum cea de Politici Publice, cea pe zona Securitatii si a NATO. La noi am avut ca invitati foarte multi ambasadori precum cei ai Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Japoniei, Frantei sau Marii Britanii. Astfel, pot spune ca stam foarte bine in tara (UAIC e pe primul loc in randul marilor universitati – n.r.) zona vizibilitatii si a internationalizarii. Cred ca nu ar fi un spatiu mai bun pentru a se discuta despre realizarea viitoarei Autostrazi decat Universitatea Cuza din Iasi… Pe de alta parte, noi mergem foarte mult pe colaborari academice cu Republica Moldova sau Ucraina, inclusiv pentru atragerea studentilor de acolo sa ajunga la noi", a punctat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.

Citeste si: La Iasi, Universitatea Cuza ar putea deschide cea mai moderna biblioteca multifunctionala

"Cand am ajuns la conducere, am gasit o Universitate inghetata… Oamenii de valoare nu doreau sa se implice"

Un punct sensibil atins de actualul Ordonator de Credite a fost cel legat de momentul in care a ajuns la conducerea unitatii de invatamant superior, anume in 2016. Aceasta a avut un raspuns transant si fara echivoc.

"Din pacate, in anul 2016 cand am ajuns, noi, actuala conducere, sa administram Universitatea, am gasit o institutie inghetata, cu oameni capabili si valorosi din comunitatea academica care nu voiau sa se implice deoarece simteau ca nu se intampla nimic. Am muncit mult si, dupa doi ani, pot spune, asumandu-mi tot ceea ce implica asta, ca lucrurile s-au schimbat radical. Am plecat de la a curata mizeria din curtile institutiei si pana la a reglementa situatia cu patrimoniu si pana la a gandi noi investitii, atat in zona infrastructurii, dar si a resursei umane si a cercetarii. Eu cred sincer ca UAIC trebuie sa se implice in comunitate si in ceea ce inseamna dezvoltarea acesteia si nu doar sa ne pastram in lumea noastra si sa criticam… Trebuie sa venim cu solutii si idei in a se face ceva mai bine si a se misca lucrurile", a mai completat rectorul.

Citeste si: Rector – interimar al UAIC – Mihaela Onofrei: "Inca avem de suferit la numarul de locuri pe care il avem alocat bugetat la studii de masterat si de doctorat"

Iasul are o dezvoltare imobiliara exploziva in ultimii ani

In calitatea sa de economist, prof. univ. dr. Onofrei a tinut sa arate ca Iasul este in plina expansiune si dezvoltare imobiliara. "Anul trecut, piata imobiliara din Romania a fost undeva in jurul a 200 milioane euro, din care doar 40 la suta reprezinta ceea ce a existat in orasul nostru. Asadar, suntem in plina dezvoltare si crestere. Asta si prin faptul ca zona de IT a permis ca multi tineri sa ramana aici, sa-si cumpere o casa si sa aiba aici un job. Sunt semne foarte bune si realizarea Autostrazii ar fi un pas extraordinar pentru urbe", a precizat rectorul UAIC.

Citeste si: EXCLUSIV! Detalii complete despre raportul rectorului Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi! Reactie la CALD a profesorului Mihaela Onofrei

"Economia Romaniei e una stabila. Nu sunt adepta creditelor de consum"

Abordata in legatura cu realitatile economiei romanesti, aceasta a afirmat ca lucrurile sunt stabile si ca nu exista probleme majore. "Acum, economia Romaniei este una stabila , probleme fiind poate la balanta importuri – exporturi… Nu se pune problema de a se intra in incapacitate de plata si observ asta ca Ordonator de Credite, avand in vedere faptul ca finantarea de la Ministerul Educatiei Nationale vine la timp in fiecare luna. Apoi, avem un sistem bancar foarte bine pus la punct si functional. Se pot face si credite, doar ca eu nu sunt adepta celor de consum, mai ales a celor pentru concedii, deoarece se pune intrebarea cum vei avea capacitatea sa-l returnezi! Asadar, acum, nu sunt motive de ingrijorare si de premise pentru instabilitate economica in tara noastra", a concluzionat rectorul de la Cuza.

Comentarii
  • Are dreptate. Dar este prea delicată în exprimare, universitatea nu era înghețată ci era in haos! A demonstrat că dacă este ordine fiecare poate sa înțeleagă care este rolul sau in bunul mers al lucrurilor. Este încă greu dar sunt speranțe!

Adauga un comentariu