National

Ce pret va avea carnea de miel de Paste

Publicat: 08 apr. 2016
1

Pretul carnii de miel este in scadere, se plang crescatorii de oi. Pretul unui kilogram de miel va ajunge la circa 24-26 lei in magazine, in timp ce un miel in viu va fi vandut cu circa 10-13 lei kilogramul, estimeaza oierii.

Preturile sunt in scadere. In perioada Sarbatorilor Pascale nu va depasi 25 lei/kg, pretul va merge mai degraba in jos. Problema este ca avem o oferta foarte mare, in timp ce cererea e putina. Pentru mielul in viu, de Pastele catolic am avut preturi de circa 11 lei/kg, pentru export. Probabil preturile vor ramane cam la fel. Oricum, daca vindem sub 9 lei/kg, la mielul in viu, deja lucram pe pierdere”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marcel Andrei, crescator de oi din Sibiu si presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

In Bihor, kilogramul de miel va avea de Paste un pret cuprins intre 22 – 27 lei, la supermarket, iar in viu se va vinde cu aproximativ 12 – 15 lei, este de parere Daniela Anca Demian, director general al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Pastorul”, din Bihor.

„Preturile vor fi anul acesta cam cu 20% mai mici decat cele din 2015. Vanzarile de Paste sunt mici. Noi vindem in general la export productia noastra, insa preturile la ora aceasta sunt de 8,5 – 9 lei kilogramul in viu si sunt in scadere libera. Piata araba nu are cerere asa cum avea odata, nici Europa. Pe langa acest lucru, carnea de porc este foarte ieftina, mai ales ca se ofera bani de la CE pentru depozitarea carnii de porc, nu doar in Romania, ci in toata Europa. Nu de putine ori, romanul va alege sa ia carne de porc sau de pui, chiar si pentru Paste. Conform datelor statistice, avem circa 10 milioane de oi mame in tara noastra, prin urmare avem cam 7-8 milioane de miei de vanzare. De Pasti, se vand cam circa 1 milion”, a declarat Daniela Anca Demian.

Si reprezentantii oierilor de la munte sunt de parere ca preturile pentru sarbatorile pascale din acest an vor fi in general aceleasi ca si cele de anul trecut.

Adauga un comentariu