Actualitate

Ce prevede proiectul ” România Educată” propus de președintele Klaus Iohannis! A fost publicat de Administrația Prezidențială

Publicat: 14 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce prevede proiectul  România Educată propus de președintele Klaus Iohannis A fost publicat de Administrația Prezidențială
Klaus Iohannis le-a mulțumit președinților SUA și Franța pentru anunțul făcut privind creșterea prezenței militare pe teritoriul României

Klaus Iohannis a participat, miercuri, în şedinţa de Guvern în care s-a pus în aplicare memorandumul referitor la proiectul ” România Educată ”. Președintele a susţinut că se vor pune bazele unui învăţământ echitabil şi o reducere mare a ratei de analfabetism funcţional dar şi a procentului de abandon școlar. Proiectul a fost publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi conţine sute de pagini.

Proiectul prevede mai multe schimbări printre care cele mai importnate fac referire la posibilitatea liceeelor de a introduce un examen de admitere care va fi susţinut înaintea Evaluării Naţionale, dar şi posibilitatea elevilor de la liceul profesional să treacă, printr-un examen, la un liceu teoretic sau vocațional.

Ce prevede proiectul România Educată, proiect susţinut de președintele Klaus Iohannis

Proiectul ” România Educată ” prevede faptul că examenul de Bacalaureat să fie într-un sistem unic şi să aibă la bază testele PISA. De alfel, o schimbare majoră ar putea să aibă loc la nivel de admitere la liceul. Vorbim despre faptul că liceele vor avea libertatea de a susţine propriile examene de admitere care vor avea loc înaintea Evaluării Naționale. O altă noutate prevede faptul că orice elev care se află la o scoală profesională poate opta pentru un liceu vocațional sau teoretic dacă susţine un examen.

Evaluarea națională de la finalul clasei a VIII-a va avea forma unui test standardizat național, evaluând competențelecheie ale elevilor. Rezultatele obținute la această evaluare sunt incluse în portofoliul educațional al elevului.

Atât liceele teoretice, cât și cele vocaționale și profesionale au dreptul (dar nu și obligația) de a organiza, examene de admitere, conform unei metodologii stabilite de către Ministerul Educației. Conținutul acestor examene vă reflecta specificul educațional al fiecărei instituții și poate include probe vocaționale sau practice, iar, în cazul liceelor profesionale duale, probele pot fi organizate de către partenerul din mediul privat.

Cei care optează pentru a nu organiza un examen de admitere suplimentar vor utiliza rezultatele evaluării naționale pentru a departaja elevii, în cazul unui număr mare de cereri. Elevii de clasa a VIII-a au dreptul de a se înscrie la examenul de admitere, iar cei care primesc o ofertă de studiu ca urmare a promovării acestuia, nu mai trebuie în mod obligatoriu să participe la Evaluarea Națională.

Învățământul secundar superior sau liceal se poate derula în licee teoretice, licee vocaționale și licee profesionale pentru elevii claselor IX XII. Există trei rute distincte: teoretică, vocațională (cu profil militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic) și profesională. Fiecare rută are multiple specializări și se derulează în contexte de învățare diverse, care să stimuleze creativitatea, spiritul critic și dorința de explorare/investigare a elevului. Se pune accent pe aplicații practice, proiecte și activități derulate în echipă. sunt doar câteva dintre aspectele aflate în proiectul ” România Educată”, conform digi24.ro

 

Klaus Iohannis a participat la ședinșa din Guvernul condus de premierul Florin Cîțu

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de Guvern. Alături de Florin Cîțu, președintele a ținut să transmită un mesaj referitor la proiectul ” România Educată”. Oficialul de la Cotroceni a menționat faptul că proiectul beneficează de sprijinul opiniei publice dar și de fonduri mari din PNNR. Iohannis a avansat suma de peste 3 miliarde de euro, bani destinați combaterii abandonului școlar, digitalizare etc.

Împreună înaintăm către implementarea proiectului. Vă mulțumesc pentru colaborare și vom schimba lucrurile în bine. Reforma este obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficeze de o educație bună. Este un proiect cu legitimitate democratică. Un proiect care se bazează pe cea mai mare consultație publică. Avem toate premisele pentru a prioritiza investițiile în educație și pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învățământul românesc are nevoie. Proiectul are deja sprijin financiar important prin PNRR în valioare de 3.6 miliarde de euro.

Întreg proiectul poate fi consultat dând click aici

Adauga un comentariu