Boli si tratamente

Ce probleme au femeile la menstruatie

Publicat: 19 mart. 2014
7
In prima jumatate a ciclului menstrual, nivelul de estrogen incepe sa creasca. Estrogenul are un rol important in mentinerea sanatatii, mai ales in construirea oaselor puternice si mentinerea sanatatii acestora pe masura inaintarii in varsta. Estrogenul este cel care determina cresterea si ingrosarea mucoasei uterului. Aceasta mucoasa este cea care va hrani embrionul, in cazul aparitiei unei sarcini. Pe masura ce mucoasa uterina va creste, ovulul va incepe sa se maturizeze in ovar.
La aproximativ 14 zile, in cazul unui ciclu de aproximativ 28 de zile, ovulul paraseste ovarul, scrie sfatulmedicului.ro. Acest proces se numesteovulatie. Dupa ce ovulul paraseste ovarul, acesta calatoreste prin trompa uterina catre uter. Nivelurile ridicate de hormoni contribuie la pregatirea mucoasei uterine pentru o eventuala sarcina.

Vezi si: Sfatul ginecologului: Care sunt cauzele balonarii inainte de ciclu
 

O femeie are cele mai mari sanse de a ramane insarcinata, in cele trei zile inainte de ovulatie sau chiar in ziua ovulatiei. Persoanele care au cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi, pot ovula inainte sau dupa ziua 14. O femeie va ramane gravida atunci cand ovulul este fecundat de spermatozoid, iar apoi se va atasa de peretele uterin. Daca ovulul nu este fertilizat acesta va fi eliminat. Apoi, niveurile hormonilor scad si mucoasa uterului incepe sa se ingroase pe parcursul ciclului menstrual.

Vezi si: Analize medicale: Totul despre testosteron

 Ce este menstruatia?

In timpul menstruatiei, o femeie elimina mucoasa uterina ingrosata si surplusul de sange din vagin. Este posibil ca menstruatia sa nu fie identica in fiecare luna. Tipul de menstruatie variaza, mai ales in functie de fluxul menstrual. Astfel, aceasta poate fi neinsemnata cantitatitv, pentru unele femei, in timp ce pentru altele, simptomele si manifestarile sunt destul de importante.

Menstruatia normala poate sa dureze intre 2-7 zile. In primii ani de la debut, ciclurile menstruale sunt mai lungi. Ciclul menstrual se va scurta si va fi mai regulat odata cu inaintarea in varsta. In general, ciclul menstrual va fi de 21-35 de zile.
Probleme specifice menstruatiei
Femeile pot experimenta o serie de simptome in timpul menstruatiei, inclusiv dureri, sangerari abundente, dar si lipsa menstruatiei.

Amenoreea este absenta menstruatiei, termen folosit pentru descrierea lipsei menstruatiei la:

fetele tinere care au varsta peste 15 ani si nu au menstruatie
femeile si fetele care nu au avut menstruatie timp de 90 de zile, chiar daca menstruatia a debutat cu ceva timp in urma, in cazul lor
Cauzele amenoreei pot include:

sarcina
alaptatul la san
scadere extrema in greutate
tulburari de alimentatie
exercitii fizice intense
stres – grave afectiuni medicale care necesita tratament.
In unele dintre cazuri lipsa perioadelor menstruale inseamna ca ovarele au incetat sa produca cantitati normale de estrogen. Lipsa acestor hormoni poate avea efecte importante asupra starii generale de sanatate. Pot fi implicate probleme hormonale cum ar fi cele cauzate de sindromul ovarului polichistic sau probleme grave ale organelor de reproducere. Este important sa consultati medicul daca aveti aceste probleme.

Dismenoreea se refera la menstruatia insotita de durere si crampe severe. Crampele menstruale la adolescenti sunt cauzate de valorile ridicate de prostaglandine. La femeile mai in varsta, cauza dismenoreei o reprezinta o boala sau o conditie cum ar fi fibromul uterin sau endometrioza.

In cazul unora dintre femei, folosirea a diverse surse de caldura aplicate local ajuta la ameliorarea crampelor. In acelasi scop pot fi folosite urmatoarele analgezice eliberate fara prescriptie medicala: ibuprofen, ketoprofen, naproxen, etc. Daca durerea nu dispare nici dupa utilizarea acestor medicamente si interfera cu desfasurarea normala a activitatilor profesionale sau sociale, se va consulta medicul. Tratamentul va depinde de cauzele problemei si severitatea acestora.

Sangerarile uterine anormale sunt sangerarile vaginale care sunt diferite de perioadele menstruale normale. Acestea includ:

sangerarile dintre menstruatii
sangerarile dupa actul sexual
sangerarile abundente mai multe zile decat cele normale
sangerarile dupa menopauza.
Sangerarile anormale pot avea mai multe cauze. Medicul va incepe prin investigarea pacientei si prin identificarea problemelor cel mai des intalnite in grupul acesteia de varsta. Unele dintre probleme nu sunt grave si sunt usor de tratat. Tratamentul sangerarilor anormale depinde de cauza acestora.

Atat la adolescente, cat si la femeile care se apropie de menopauza, modificarile hormonale pot cauza prelungirea ciclurilor menstruale si dereglarea acestora. Chiar si in situatia in care cauza o reprezinta dezechilibrele hormonale, poate fi necesar tratamentul. Trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste modificari pot fi insotite si de alte probleme grave de sanatate cum ar fi fibrom, polipi uterini sau chiar cancer. Se va consulta medicul, daca este prezenta orice sangerare anormala.

Menstruatiile neregulate sau rare (oligoamenoreea) – Uneori menstruatiile sunt scazute cantitativ sau rare in perioada de debut si atunci cand o femeie se apropie de menopauza. Acest lucru este normal, intrucat ovulul nu se produce in fiecare luna. Multe dintre femei au una sau doua menstre neregulate la fiecare sase luni. Acest lucru nu este provocat de afectiuni grave si de obicei nici macar nu este consultat medicul.

Cea mai frecventa cauza a menstruatiilor rare este o afectiune numita ovare polichistice. Aceasta este o conditie comuna care afectaza aproximativ 10% dintre femei, dintre care, la un procent destul de mic, chisturile ovariene apar in asociere cu un dezechilibru hormonal.

Aceasta afectiune determina ovulatii neregulate si prin urmare si menstruatiile sunt mai rare. Diagnosticul de ovare polichistice se pune pe baza analizelor de sange care vor masura valorile hormonilor si a ecografiei pelvine a ovarelor. Tratamentul este necesar doar in cazul in care exista motive de ingrijorare legate de neregularitatea menstruatiilor sau cand o femeie are dificultati in a ramane insarcinata.
Adauga un comentariu