Boli si tratamente

Ce probleme de sanatate sunt cauzate de stres

Publicat: 05 mart. 2016
7
O echipa de cercetatori, condusa de Jonathan Godbout, profesor de neurostiinte la Universitatea din Ohio, a analizat relatia dintre expunerea prelungita la stres si pierderile de memorie pe termen scurt la cobai.
Oamenii de stiinta americani au obisnuit cobaii cu un labirint care avea o iesire, apoi i-au expus la vizite repetate ale unui cobai mai mare si agresiv. Cei care au fost nevoiti sa se confrunte cu intrusul in mod repetat au avut dificultati in a-si aminti locatia iesirii, in timp ce cobaii care nu erau stresati au gasit-o cu usurinta, informeaza csid.ro.

Plantele care cresc rezistenta organismului la stres
 
Problema s-a rezolvat in 28 de zile, dar pana atunci, cobaii au au prezentat semne de anxietate, ca simptom al comportamentului depresiv. Incapacitatea de a-si aminti a coincis cu schimbari masurabile in creierului cobailor. Celulele sistemului imunitar au aparut in creierului cobailor stresati, indicand inflamatia ca raspuns al sistemului imunitar la stres. 
Mai mult, analiza hipocampusului a dezvaluit un deficit in dezvoltarea de neuroni noi la o perioada de 10 – 28 de zile dupa ce perioada stresanta a luat sfarsit. „Celulele sistemului imunitar provin de la maduva, iar acestea pot migra catre zone ale creierului asociate cu activitatea neuronala ca raspuns la stres”, a explicat John Sheridan, director Institutul pentru Cercetare Medicala Comportamentala din Ohio.

Sindromul de stres post-traumatic, mai frecvent la stangaci
 
Experienta de a fi dominat in mod constant de un cobai alfa si infrangerea reprezinta un tipar familiar pentru persoanele care traiesc cu stres cronic. Oamenii de stiinta spera ca o mai buna intelegere a stresului si a problemelor cognitve poate contribui la crearea unor strategii pentru cei care se confrunta cu anxietate, depresie si probleme precum stresul post traumatic.
Adauga un comentariu