Local

Ce proiecte vor fi finanţate cu cele 29 de miliarde euro din PNRR, în judeţul Iaşi – VIDEO

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce proiecte vor fi finanţate cu cele 29 de miliarde euro din PNRR în judeţul Iaşi - VIDEO
Judeţul Iaşi ar beneficia, de asemenea, de modernizări cu ajutorul PNRR-ului. Un prim proiect în care este inclus şi Iaşul este cel al reabilitării acumulărilor existente care necesita intervenţii de urgenţă pentru exploatare

Prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, România poate beneficia de 29,2 de miliarde de euro. Astfel, prin acest mare proiect, statul român ar beneficia de reforme, transformări esenţiale şi ar fi în pas cu Europa modernă.

Rezultatele pe care PNRR țintește să le obțină la final vor fi, între altele:

 200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal.
 3.000 de (asocieri de) cabinete de asistență medicală primară dotate/dotate şi renovate, prioritizand cabinetele din mediul rural.
 26 compartimente/secții de terapie intensivă nou-născuți dotate, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți (pentru centrele regionale).
 30 de ambulatorii/unități medicale publice/alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie reabilitate/modernizate/extinse/dotate
 25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă
 10 unităţi medicale mobile – pentru zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată
 1.000 persoane care au beneficiat de programele de formare în managementul serviciilor de sănătate

Documentul integral poate fi consultat AICI!

Ce proiecte vor include şi judeţul Iaşi

Judeţul Iaşi ar beneficia, de asemenea, de modernizări cu ajutorul PNRR-ului. Un prim proiect în care este inclus şi Iaşul este cel al reabilitării acumulărilor existente care necesita intervenţii de urgenţă pentru exploatare.

De asemenea, Iaşul va beneficia de investiţii în modernizarea sistemelor în desecare-drenaj care deservesc zonele agricole expuse riscului de inundaţii, implementarea de noi proceduri operaționale de management al traficului feroviar, inclusiv modernizarea software-ului care susține aceste proceduri: modernizarea reţelei TEN-T Core pe tronsonul Ploieşti – Şiret şi Paşcani – Iaşi.

Operaționalizarea unei noi companii de management de proiect pentru investiții rutiere (C.N.I.R.) și reorganizarea C.N.A.I.R. Investițiile vor include și un proiect complex de eliminare a restricțiilor și limitărilor de viteză de tip quick wins pe ruta Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iaşi. Vor mai fi investiții inovative în microelectronică (consorțiu IPCEI) la TUIASI.

Va fi finanțat Centrul științei și technicii de la Iaşi. De asemenea, consolidarea rezilienței sistemului de sănătate din România prin creșterea nivelului de acces, siguranță, calitate și funcționalitate a serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare din Iaşi: proiectarea tehnică detaliată pentru spitalele regionale Iaşi, Cluj şi Craiova finalizată în 2022.

Reformarea sistemului de învățământ obligatoriu prin creșterea autonomiei unităților de învățământ în scopul identificării și implementării unor măsuri specifice pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar, la Iaşi.

Florin Cîțu: Vom construi 450 de km de autostrăzi din banii PNRR

Premierul a indicat că din cei 29,2 miliarde de euro se vor construi „aproximativ 450 km autostradă, sute de şcoli şi de creşe” și „vom construi şi vom renova zeci de spitale”. „Vom avea un spital construit cred în 2024, o premieră în ultimii 22-23 de ani”, a adăugat el. Trei mari sectoare primesc bani, transporturi, educaţie şi sănătate, potrivir premierului.

„Un alt element dezbătut în spaţiul public: De ce luăm şi împrumuturi? România are o nevoie acută de investiţii. Am investit sume record anul trecut, continuăm şi anul acesta. Împrumuturile din PNRR se vor duce doar în investiţii, nu pot să meargă în consum. Aici nu cred că există dezbatere la nivelul clasei politice că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune. Noi oricum ne împrumutăm să investim în România, iar cele pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică, de aproape zero la sută, dobândă la care se împrumuta Germania, Spania, Italia, toate ţările din zona euro”, a mai declarat Florin Cîțu.

Adauga un comentariu