Boli si tratamente

Hipertensiune arterială: ce o provoacă?

Publicat: 03 iul. 2020
masurare tensiune
Ce provoaca hipertensiune arterială

Ce provoaca hipertensiune arterială? Monitorizarea greutății și dieta este o modalitate bună de a preveni bolile cardiovasculare!

Hipertensiunea arterială are multiple cauze. Este imposibil să acționezi asupra anumitor factori, cum ar fi vârsta sau moștenirea. Cu toate acestea, fiecare își poate monitoriza greutatea și dieta.

Îmbătrânirea: primul factor de hipertensiune

Hipertensiunea arterială este o presiune excesivă a sângelui în artere. De-a lungul timpului, întregul sistem cardiovascular suferă, iar frecvența bolilor de inimă și a AVC-ului crește.

Cu toate acestea, odată cu vârsta, sistemul arterial își pierde flexibilitatea. Arterele fiind mai rigide, tensiunea arterială crește mecanic. Femeile observa adesea că tensiunea arterială crește în timpul menopauzei.

La măsurarea acestei tensiuni arteriale, rezultatul nu trebuie să depășească în medie 135/85 milimetri de mercur (mmHg), după trei măsurători dimineața, trei măsurători seara, timp de trei zile. Pe măsură ce îmbătrânești, prima valoare (presiunea sistolică sau SYS pe monitorul tensiunii arteriale) crește.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Consumul mare de sare

Sarea consumată în exces (mai mult de 12 grame pe zi) poate crește tensiunea arterială (+ 1 mmHg de presiune arterială SYS pentru 1 gram de sare în exces pe zi. Atenție, se ascunde peste tot: în pâine, în mezeluri, brânză, pește afumat etc.

Din motive încă necunoscute, doar 40% dintre persoanele hipertensive își vor reduce tensiunea arterială prin reducerea sării din dieta lor. Dacă tensiunea arterială nu a scăzut suficient după ce ați consumat alimente mai puțin sărate timp de una până la două săptămâni, este nevoie de medicamente.

Kilograme în plus

Excesul de greutate este un factor care promovează tensiunea arterială ridicată. Pierderea kilogramelor în plus poate fi uneori suficientă pentru a restabili tensiunea arterială normală. Pierderea în greutate este foarte adesea benefică în hipertensiune. Acest lucru este cu atât mai important cu cât excesul de greutate este adesea asociat cu alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi excesul de colesterol și diabetul.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Părinți hipertensivi

Ereditatea explică în mare măsură apariția hipertensiunii. O persoană ai cărei părinți au fost diagnosticați hipertensivi la vârsta de aproximativ 40-45 de ani trebuie să fie în plus vigilenți și să monitorizeze cu atenție dezvoltarea tensiunii arteriale de la vârsta de 20 de ani.

Boală de rinichi

Rinichii, în special, au funcția de a regla apa și sarea din organism. Prin urmare, o disfuncție va duce la creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru trebuie monitorizat în special în cazul bolilor renale. O problemă cu glandele suprarenale poate avea, de asemenea, un impact.

Ce provoaca hipertensiune arterială? Tutunul creste presiunea

Tutunul acționează asupra mărimii vaselor de sânge. Tensiunea arterială rămâne moderat crescută timp de 20 de minute după o țigară. Prin urmare, tutunul nu este direct responsabil pentru tensiunea arterială ridicată.

Stresul

Ești îngrijorat, stresat, ceea ce îți crește tensiunea arterială. Acesta este motivul pentru care o măsurătoare a tensiunii arteriale nu este suficientă pentru a diagnostica hipertensiunea arterială. Pentru a obține o imagine bună a tensiunii arteriale, repetați măsurătorile în mod regulat.

Adauga un comentariu