Actualitate

Ce putem face în cazul în care are loc o explozie nucleară

Publicat: 28 feb. 2022
Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime

Decizia președintelui rus Vladimir Putin care a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”, stârnește îngrijorare. Iată ce putem face pentru a ne salva în caz de explozie nucleară.
Un site oficial guvernamental al Statelor Unite ale Americii, ready.gov, explică pe larg toți pașii pe care îi putem face pentru a ne salva viețile în cazul în care are loc o explozie nucleară.

Exploziile nucleare pot provoca daune semnificative și victime. Unda de șoc, radiațiile și căldura sunt extrem de periculoase dar vă puteți menține familia în siguranță știind ce să faceți și fiind pregătiți dacă se întâmplă, relatează Ziare.com

Primele minute de după explozie sunt esențiale pentru salvarea vieții

Precipitațiile nucleare – materialul radioactiv rezidual propulsat în atmosfera superioară în urma unei explozii nucleare, numit așa deoarece „cade” din cer după ce explozia și unda de șoc au trecut – sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când se emite cel mai mare nivel de radiație, se mai arată pe site-ul guvernamental al SUA.

Este nevoie de timp pentru ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, de multe ori mai mult de 15 minute pentru ariile din afara zonelor de daune imediate ale exploziei.

Acesta este timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiații urmând acești pași simpli:

Găsiți un adăpost

– Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.

– Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

– Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță aproximativ 2 metri față de persoanele care nu sunt din familie.

Rămâneți înăuntru
– Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială și purtați mască.

– Nu plecați pentru a ajunge la un alt adăpost unde se află ceilalți membri ai familiei. Dacă au găsit unde să se adăpostească trebuie să rămână acolo. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.

– Ține-ți animalele de companie înăuntru.

Rămâneți conectați

– Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.

– Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară.

– Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.

Cum rămânem în siguranță în cazul unei explozii nucleare

Probabil că nu va fi nevoie însă este bine să ne pregătim din timp.

Identificați locațiile adăposturilor

Identificați cea mai bună locație de adăpost lângă locul unde petreceți mult timp, cum ar fi acasă, serviciu și școală. Cele mai bune locații sunt subterane și în mijlocul clădirilor mai mari.

– În timpul navetei, identificați adăposturile adecvate pe care să le căutați în cazul unei detonări. Din cauza COVID-19, multe locuri pe care le puteți trece în drum spre și de la locul de muncă pot fi închise sau este posibil să nu aibă program obișnuit de funcționare.

–Zonele exterioare, vehiculele, casele mobile NU oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.

Kit de supraviețuire

– Asigurați-vă că aveți un kit de aprovizionare de urgență pentru locurile pe care le frecventați și ar putea fi nevoit să stați timp de 24 de ore.

– Ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale. Dacă este posibil, păstrați proviziile timp de trei sau mai multe zile.

Dacă puteți, pregătiți și articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conține cel puțin 60 la sută alcool, șervețelele dezinfectante și rechizitele generale de curățare de uz casnic pe care le puteți folosi pentru a dezinfecta suprafețele pe care le atingeți în mod regulat.

După o inundație, este posibil să nu aveți acces la aceste provizii zile sau chiar săptămâni.

– Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Pregătiți baterii și dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane și alte echipamente critice.

Pregătirea vă permite să evitați excursiile inutile și să abordați probleme medicale minore la domiciliu, ușurând povară pentru centrele de îngrijire urgentă și spitale.

Ce facem când auzim alarma de atac nuclear și suntem în aer liber

– Dacă sunteți în aer liber când are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție. Întindeți-vă cu fața în jos pentru a proteja pielea expusă de căldură și de materialele care pot zbura din cauza suflului. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil. Dacă vă aflați într-un vehicul, opriți-vă în siguranță și aplecați-vă în interiorul vehiculului.

– După trecerea undei de șoc, intrați în cel mai apropiat și cel mai bun loc de adăpost pentru a vă proteja de potențialele căderi. Veți avea la dispoziție 10 minute sau mai mult pentru a găsi un adăpost adecvat.

– Fiți la curent cu instrucțiunile actualizate de la oficialii de intervenție în caz de urgență. Dacă vi se recomandă să evacuați, ascultați informații despre rute, adăposturi și proceduri.

– Dacă ați evacuat, nu vă întoarceți până nu vi se spune că este sigur să faceți acest lucru de către oficialii locali.

Faceți planuri pentru a rămâne cu prietenii sau familia în caz de evacuare.Rețineți că locațiile adăposturilor publice s-ar putea să se fi schimbat din cauza COVID-19.

Verificați cu autoritățile locale pentru a determina care adăposturi publice sunt deschise.

Dacă autoritățile îți spun să mergi într-un adăpost public, încearcă să aduci articole care te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe familia ta de COVID-19, cum ar fi dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool, materiale de curățat și două măști de persoană.

Ce să faceți când ați ajuns în adăpost

Imediat după ce ați ajuns în adăpost, dacă v-au prins precipitațiile radioactive, aveți în vedere următoarele proceduri.

Îndepărtați îmbrăcămintea contaminată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gură, dacă este posibil.

Faceți un duș sau spălați-vă cu apă și săpun pentru a îndepărta reziduurile de pe orice piele său păr care nu a fost acoperit. Dacă nu puteți să vă spălați sau să faceți duș, folosiți un prosop sau o cârpă umedă curată pentru a șterge pielea sau părul care au fost contaminate.

Curățați toate animalele de companie care au fost afară după ce au sosit precipitațiile radioactive. Periați ușor haina animalului de companie și spălați-l dacă este posibil.

Este sigur să mănânci sau să bei alimente ambalate sau articole care se aflau în interiorul unei clădiri. Nu consumați alimente sau lichide care au fost descoperite în aer liber și care pot fi contaminate de precipitațiile radioactive.

Dacă sunteți bolnav sau rănit, ascultați instrucțiunile despre cum și unde să obțineți asistență medicală atunci când autoritățile vă spun că este sigur să ieșiți.

Dacă sunteți bolnav și aveți nevoie de asistență medicală, contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru instrucțiuni.

Dacă vă aflați într-un adăpost public, anunțați imediat personalul din acea unitate, astfel încât să poată suna un spital sau o clinică locală. Dacă vă confruntați cu o urgență medicală, sunați la urgențe și informați operatorul dacă aveți sau credeți că ați putea avea COVID-19. Dacă puteți, puneți o mască înainte de sosirea ajutorului.

Interacționează virtual cu cei din comunitatea ta prin apeluri video și telefonice. Să știi că este normal să te simți anxios sau stresat. Ai grijă de corpul tău și vorbește cu cineva dacă te simți supărat. Mulți oameni pot simți deja teamă și anxietate în din cauza pandemiei de COVID-19. Amenințarea unei explozii nucleare poate adăuga stres suplimentar.

Pericole legate de exploziile nucleare

– Lumina puternică poate provoca orbire temporară pentru mai puțin de un minut.

– Unda de explozie poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea structurilor pe o distanță de câțiva kilometri.

– Radiațiile pot deteriora celulele corpului.

– Impulsul electromagnetic (EMP) poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de detonare și poate provoca întreruperi temporare mai departe.

FALLOUT- ploaia radioactivă- poate provoca îmbolnăviri celor care se află afară.

Ce trebuie să conțină kitul de supraviețuire

Filtre de apă
Produse conservate (fructe, ton, carne, etc.)
Alimente gata de consum (brânză, batoane proteice, etc.)
Truse medicale
Unt de arahide
Amestecuri de băuturi, dacă aveți copii cu dumneavoastră
Multi-vitamine
Soluție de iod, peroxid de hidrogen, alcool, analgezice
Lapte praf
Pungi de orez, fasole, făină, ovăz, zahăr și miere
Ulei de gătit
Praf de copt, bicarbonat de sodiu și un pachet cu sortimente de condimente
Un desfăcător manual de conserve
Chibrituri și brichete
Șervețele igienice și scutece, dacă este necesar
Lanterne (de preferat cu LED) și radiouri portabile
Cât mai multe baterii, cel puțin trei seturi, pentru fiecare dintre dispozitivele enumerate mai sus
Apă îmbuteliată
Șervețele pentru copii
Înălbitor
Extinctor de incendiu
Farfurii de hârtie sau de plastic/cupe/ustensile de bucătărie
Pelerină de ploaie

Cantitatea de precipitații radioactive va varia în funcție de mărimea dispozitivului și de apropierea acestuia de sol. Prin urmare, ar putea fi necesar ca cei care se află în zonele cu cele mai ridicate niveluri de radiații să se adăpostească timp de o lună, arată descoperă.ro.

Cea mai mare cantitate de precipitații va fi limitată la zonă aflată la sau sub vântul produs de explozie, iar 80% din precipitații vor avea loc în primele 24 de ore.

Oamenii din majoritatea zonelor care ar fi afectate ar putea fi lăsați să iasă din adăpost în câteva zile și, dacă este necesar, să fie evacuați în zonele neafectate, scrie The Sun.

Nu uitați că radiațiile nu pot fi văzute, mirosite sau detectate în alt mod de simțurile umane.

Unde sunt posturile noastre de protecție civilă

La nivel național sunt 4.538 de de adăposturi de protecție civil. Dintre acestea, 1.170 sunt în București.

În primele ore ale zilei de joi, 24 februarie, trupele ruse au invadat Ucraina. În a patra zi de conflict, președintele Vladimir Puţin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleară.
Comentarii
 • Sa va ia dracu pe toti care produceti bombe nucleare, sa ardeti de vii, sa muriti voi in chinuri groaznice nu noi, nebuni, idioti, schizofreni putinisti si altii ca Lukasenko si altii care din orgolii ca sa conduca lumea distrug vieti nevinovate cu genociduri si distrug planeta.

 • Dumnezeu en control a tot ce se intimpla, fara voia Lui nici un fir de par nu se misca,credinta in EL nu frica in Putin.Trebuie sa se inplineasca sf.scriptura

 • Dacă explodează o armă termonucleară deasupra orașului nu mai trebuie să faceți nimic. Morții și muribunzii nu mai fac nimic. Deci ? Scăparea e în Carpați, la cca 100 Km vest, în peșterile, râpele și văgăunile munților. Gândiți-vă bine la chestia asta.

 • Uita sa spuna ca temperatura unei explozii nucleare e mai mare ca temperatura soarelui si daca te prinde afara valul de caldura degajat te face pur si simplu scrum.

 • Moarte lui Putin si criminalilor acoliti! Moarte lui Lucasenko aliatul lui Putin. Oare de ce nu sunt omorati acseti criminali urgent, ce asteptam/ murim toti si raman numai criminalii astia pe pamant in buncarele lor? OMORATI NEBUNI CARE NE OMOARA URGENT, URGENT, URGENT

 • Sunteti infantili daca credeti ca-i mai pasa cuiva de Covid 19 dupa o explozie nucleara… Covid 19 va deveni cea mai mica grija a putinilor supravietuitori…

 • Putin este un criminal? DC?..ca Masoneria ne omoara cu vaccinurile…pt.virusurile aruncate in spatiu cu complicitatea ,Tradatorilor …DC.nu renunta Nato laUukraina?ca se termina razboiul.

 • Daca. Ucraina intra în NATO..
  Sigur incepe al treilea Război Mondial .. s-au Putin apasă pe buton și detonează Bombele Nucleare…Eu așa zic că se va întâmpla..
  Doamne ferește..🙏😇🥲🥲🥲

 • Uite,draga Stefane, transmite-i sefului tau, poate ajunge din gura-n gura si la Putin: dupa ce distruge lumea, o sa dea ordine in buncar, cum e el obisnuit si atunci baietii aia din garda ii vor sopti dulce,, F-t te…etc. de nenoro… ai distrus lumea si distractiile care ne faceau viata mai suportabila, asa ca macar acum, in halul in care suntem, sa nu te mai auzim!” Deci: pa(c)-pa(c), Putin ! Nicio sansa sa scape post-apocalipsa, nici el, nici neamurile lui, nici barosanii lui. Cine are kalasnikovul face legea printre supravietuitori !

 • Mai baieti va agitati degeaba si dating vina pe un tampit care a cazut in capcana Americana. Au sobolanit toate tarile si acum marile corporatii vor Mai mult. Toate resursele, monopol pe tot. Desteptati va baieti. Incetati sa Mai fiti mintiti. Noua ne au furat teritorii, noi vom fi acuzati ca am sustinut razboiul nefiresc. Intotdeauna ne au jucat in picioarele ba americani ba rusi. Romani pregatitiva de ce este Mai rau fiindca asta vine. Trei Tari vor face din Romania cum nu Lea reusit in 89. DESTEPTAREA

 • Faptul că meduzele au supraviețuit 650 de milioane de ani fără creier le dă mari speranțe unor comentatori. Puțini oameni, mulți giboni decerebrați. Jalnici agramați!

 • Bucuria americanilor raman doar cu Rusia o tara fara economie si numai buna de distrus conflictul altora bucuria lor hai sa gandim

 • Avem prea multe de făcut în cele 10 minute, mai ales dacă ai copilași, bătrâni și animale de companie! Unde sunt adăposturile din București? Să se facă emisiuni de informare la TV cu date concrete nu să batem câmpii!
  Doamne Ajută să fie PACE!

 • Oameni buni! Am citit cu mare atentie mesajele voastre si trebuie sa recunosc ca si eu, la randul meu, percep pericolul nuclear, ca fiind posibil… Sper ca ratiunea (daca mai exista, in randul decidentilor planetari), sa invinga!!!

 • Istoria isi urmeza un anumit traseu noi nu putem face nimic oamenii de rind ma referinca de la inceputul omenirii au fost neintelegeri minti bonlaves.au sucedat in timp.napoleon hitler stalinputin si citi n.or mai fi asa ca nu ne mai ramine decit dzeu.

 • Deocamdată arme nucleare tactice vor fi folosite cu rază. mică de acțiune până în 800 de metrii și la nivel mic deasupra solului.cam 1 kg TNT +50 gr parte nucleara .Efectul se poate întinde și până la 1 km ca și radiații.Sunt însă binevenite sfaturile.

Adauga un comentariu