Plante medicinale

Ce putem folosi flori de salcam in tratamentul afectiunilor digestive si de sistem nervos

Publicat: 16 mai 2019
25

Luna mai este luna in care suntem invaluiti de parfumul special al florilor de salcam, despre care fitoterapeutii spun ca pot fi un medicament natural mai ales pentru boli ale sistemului nervos, digestive si pulmonare. Pentru a putea fi folosite in scop medicinal, florile de salcam trebuie recoltate doar pe timp insorit, din locuri curate, departe de surse de praf si poluare.

1. Florile de salcam si sistemul nervos.  Parfumul acestor flori actioneaza asupra sistemului nervos, avand puterea de a linisti si calma organismul aflat in stari de nevroza. Preparatele din flori de salcam pot fi utilizate in tratarea unor simptome psihosomatice care sunt consecinta unor tensiuni sufletesti. Experientele practice au aratat ca un sistem nervos dereglat poate raspunde la tratamente cu flori de salcam. Astfel, puteti inhala parfumul florilor – efectul fiind de linistire a psihicului, iar pentru asta puteti petrece un timp in preajma salcamilor infloriti. De asemenea, puteti consuma o infuzie din flori uscate – o lingura de planta la 200 ml apa clocotita, consumata in trei reprize pe zi, in cura de trei saptamani; puteti face un macerat la rece din flori de salcam in miere, din care sa consumati zilnic 3 lingurite. O alta varianta este sa preparati o tinctura de salcam – 20g flori uscate macerate in 100 ml alcool 70 grade, timp de 10-14 zile; din aceasta tinctura luati zilnic cate 10 picaturi, de doua ori pe zi.

2. Florile de salcam si sistemul digestiv. Este binecunoscuta actiunea benefica a florilor de salcam – gratie unor glicozizi flavonici – in tratarea gastritei hiperacide, mai ales a celei care se dezvolta pe fond nervos. Florile de salcam ajuta si la combaterea arsurilor de stomac, in special a celor care apar noapte, cu localizare retrosternala, datorate hiperaciditatii. De asemenea ajuta la atenuarea durerii care insoteste ulcerul gastric si duodenal, refluxul gastro-esofagian, indigestia. Florile de salcam au efecte benefice si in insuficienta hepatica, hernie hiatala si crampe abdominale. Pentru toate aceste probleme de sanatate puteti folosi o infuzie dintr-un amestec de flori de salcammsi frunze de dud, in parti egale – o lingurita din aceste amestec la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute si se consuma zilnic doua cani, dupa mesele principale in cure de cel putin o luna.

Adauga un comentariu