Medicamente

Ce reactii adverse dau medicamentele expirate

Publicat: 01 mart. 2012
7

Majoritatea pastilelor care au iesit din termenul de valabilitate isi pierd eficienta, iar unele dau si diverse reactii adverse. Unii medici sunt de parere ca medicamentele expirate isi pastreaza totusi eficienta vreme de o luna, ba uneori chiar pana la sase luni. Profesorul doctor Ion Fulga, specialist in farmacologie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, este insa de parere ca ar trebui sa fim precauti. Specialistul spune ca niciun medicament nu mai trebuie administrat din momentul in care a iesit din termenul de valabilitate. Iata cateva efecte ale consumului de medicamente expirate:

1. Pierderea efectului terapeutic
Cea mai mica dintre problemele pe care le genereaza un medicament expirat este pierderea efectului scontat. In aceasta categorie intra analgezicele, antialergicele si medicamentele antigripale. Este bine de stiut ca efectul terapeutic se diminueaza sau devine nul si atunci cand pastram medicamentele in conditii improprii de temperatura, de lumina si de umiditate.

2. Eruptii cutanate
Apar cu precadere la persoanele cu predispozitie alergica.

3. Efecte toxice
Unele medicamente expirate au efect toxic si  se pot dovedi extrem de periculoase. „Gradul de toxicitate depinde de substantele ce rezulta din degradarea medicamentelor. Tetraciclinele, de exemplu, genereaza prin degradare substante toxice pentru rinichi”, potrivit profesorului Ion Fulga.

De altfel, ar trebui sa fim atenti la data de expirare a tuturor antibioticelor, dar mai ales a celor in forma lichida, precum si la valabilitatea altor categorii de tratamente, cum ar fi insulina si nitroglicerina.

Ce facem cu medicamentele expirate
In Romania nu exista un sistem de colectare a medicamentelor bine pus la punct, asa incat populatia le arunca la gunoi sau in toaleta. Niciuna dintre aceste variante nu este insa recomandata, pentru ca medicamentele vor ajunge sa polueze mediul. „Ele pot fi returnate la farmacii, deoarece acestea detin mijloace de distrugere a lor, prin procedee speciale”, mai spune prof. dr. Ion Fulga.

Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu