La psiholog

Ce reprezinta, de fapt, visele? 5 mari explicatii care au fost date de-a lungul timpului

Publicat: 16 oct. 2016
Cel mai vechi vis cunoscut este cel al regelui sumerian Dumuzi al Urukului, care a condus chiar inaintea lui Gilgamesh, undeva in jurul anului 2500 i.e.n. „Un vultur a rapit un miel din turma de oi. Un soim a insfacat o vrabie de pe un gard de stuf. Stana unde se adapostesc turmele de oi este distrusa.” Regele a fost extrem de inspaimantat cu privire la acest vis, iar sfatul surorii sale, care se ocupa cu descifrarea viselor, a fost acela ca vor aparea evenimente nefaste, asa ca el va trebui sa se fereasca de acestea.
De-a lungul timpului, oamenii au incercat sa descifreze ce se afla in spatele viselor, fiind incluse psihologia, filozofia, religia, neurostiinta. Mai jos veti gasi cinci dintre cele mai populare teorii cu privire la acest fenomen.

De ce simti placere intima in somn
 
1. Visele pot fi vazute ca niste profetii
Regina Maya, mama lui Siddhartha Gautama, a visat un elefant alb ce a intrat in locuinta sa, prezicand ca fiul ei va deveni Budhha in jurul anului 500 i.e.n.  in Geneza, Faraonul a visat cum sapte bovine bolnave au devorat sapte bovine sanatoase. Acesta l-a chemat pe Iosif, iar acesta l-a instiintat ca vor urma sapte ani in care Egiptul va fi imbelsugat si sapte in care va aparea o foamete crunta. Kelly Bulkeley, autorul lucrarii Mari vise: stiinta visului si orogonea religiei, declara ca divinitatea reprezinta ceea ce ii indeamna pe oameni sa faca anumite pregatiri. „Cand nu dormim, facem acest lucru tot timpul, oamenii avand o capacitate a chibzuintei,” afirma acesta, asa ca, in viziunea lui, visele sunt doar un rezultat al imaginatiei.
2. Visele iti spun ceea ce trebuie sa faci
in secolul al XVII-lea, René Descartes a fost marcat de-a lungul existentei sale de cateva vise care l-au bulversat. in lucrarea Masina sufletului: inventia mintii moderne psihiatrul George Makari a mentionat aceste vise ale lui Descartes care reprezentau, de fapt, niste viziuni care l-au facut sa inteleaga ca probleme spatiale pot deveni algebrice, fapt ce cristalizeaza o lume naturala subscrisa legilor matematice. De asemenea, Freud a fost convins ca trebuie sa scrie Interpretarea viselor dupa ce a avut un vis revelator cu o noapte inaintea funeraliilor tatalui sau, in octombrie 1896, in care a vizualizat urmatorul mesaj, scris pe o coala: „Vi se solicita sa inchideti ochii”. si Abraham Lincoln avea vise tulburatoare, si chiar cu o noapte inainte de asasinarea sa a visat ca au loc funeralii la Casa Alba.
3. Visele reprezinta impulsuri ale inconstientului
Sigmund Freud credea ca visele sunt impulsuri ale inconstientului, la fel si visul revelator pe care acesta l-a avut si care a fost mentionat anterior. Rivalul sau, Carl Jung, a adus o explicatie si mai futurista: visele sunt generate de inconstient in vederea constientizarii anumitor lucruri. Explicand aceasta teorie pe care a oferit-o Jung, analistul Maxson McDowell a afirmat ca visele reprezinta o serie de impulsuri ale inconstientului de care personalitatea noastra are nevoie.

Cum trebuie interpretate visele erotice 

4. Visele sunt, de fapt, fapte
Un lucru inovativ in domeniul stiintei este faptul ca, prin scanarea creierului, se poate descoperi subiectul viselor oamenilor, acest proces incluzand si crearea unor algoritmi  pentru a recunoaste modul de functionare al creierului persoanelor in cauza. Un om de stiinta ce se ocupa cu descifrarea viselor a demarat un studiu la care au participat 20.000 de persoane, observand faptul ca, in visele lor, oamenii sunt rareori singuri, cel mai adesea fiind inconjurati de persoanele care le sunt apropiate in viata reala, ceea ce inseamna ca acestea pot fi resurse importante pentru analizarea relatiilor de zi cu zi.
5. Visurile prezinta memoriile fiecarei persoane
Timp de mai mult de un secol, cercetatorii au incercat sa inteleaga modul in care visele ajuta memoria, mai ales in procesul de formare a memoriilor de lunga-durata, si cum imaginile ce apar in vise sunt un produs al memoriei. Pentru a ajunge la o concluzie, s-a demarat un studiu in cadrul caruia atunci cand participantii au fost rugati sa navigheze pe o ruta virtuala, apoi sa adoarma, cei care au visat aceasta ruta au avut rezultate mai bune la a doua testare.
sursa: descopera.ro


loading...

Adauga un comentariu