Boli si tratamente

Ce risca cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe saptamana

Publicat: 28 iul. 2018
25

Femeile care muncesc cel putin 45 de ore pe saptamana au un risc crescut sa se imbolnaveasca de diabet zaharat, unul dintre motive fiind stresul, potrivit unui studiu canadian citat de Reuters si News.ro.

Cercetatorii au urmarit 7.065 de persoane angajate, cu varste de cel putin 35 de ani, din regiunea Ontario, pe parcursul a 12 ani. Niciuna dintre aceste persoane nu avea diabet la inceputul studiului sau in primii doi ani ai acestuia.

Aproximativ 8% dintre femei si 12% dintre barbati au dezvoltat diabet pana la sfarsitul perioadei de studiu. Numarul de ore lucrate nu a parut sa influenteze riscul de diabet in cazul barbatilor. Femeile care au muncit cel putin 45 de ore pe saptamana au avut o probabilite cu 63% mai mare sa dezvolte diabet, comparativ cu femeile care au muncit 35-40 de ore.

”Studiul nostru nu ne-a permis sa explicam diferenta de gen”, a declarat autorul principal al studiului, Gilbert-Ouimet, cercetator la Institutul pentru Munca si Sanatate din Toronto.

”Cu toate acestea, este plauzibil ca femeile muncesc un numar mai mare de ore, luand in considerare responsabilitatile pe care le au si acasa, in familie. in ceea ce priveste barbatii, cei care muncesc un numar mai mare de ore tind sa aiba slujbe cu activitati fizice mai intense decat femeile, simtul lor de identitate prin munca este mai important, iar ocupatiile lor sunt mai bine platite si mai calificate”, a aratat Gilbert-Ouimet.

Numarul mai mare de ore lucrate de femei la serviciu si acasa le face pe acestea mai predispuse la stres cronic, inflamatii si modificari hormonale care pot contribui la declansarea diabetului, au explicat cercetatorii.

La nivel mondial, aproape unul din 10 adulti avea diabet in 2014, iar aceasta boala va deveni pana in 2030 a saptea cauza principala de deces, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Majoritatea acestor persoane au diabet de tip 2, care este asociat cu obezitatea si imbatranirea si apare atunci cand organismul nu poate folosi sau nu poate produce suficienta insulina pentru a transforma glucoza din sange in energie.

Daca nu este tratat, diabetul poate afecta nervii si poate duce la amputari, orbire, boli cardiace si accidente vascular cerebrale.

Medicii au recomandat de mult timp exercitiile fizice, scaderea in greutate si o dieta sanatoasa pentru a tine sub control tensiunea arteriala si minimizarea complicatiilor diabetului. Reducerea stresului este la randul ei recomandata pentru ca, indiferent daca este provocat sau nu de serviciu, stresul poate inrautati diabetul contribuind in mod direct la cresterea glucozei in sange sau la un stil de viata nesanatos care poate provoca complicatii.

Studii anterioare au corelat stresul de la serviciu si numarul  mare de ore lucrate cu un risc crescut de diabet, dar majoritatea studiilor respective s-au concentrat pe barbati, au notat autorii studiului.

Cercetatorii au examinat date  referitoare la munca platita si neplatita efectuata de participantii la studiu si au luat in considerare si alti factori care ar putea influenta, in mod independent, riscul de diabet, intre care stilul de viata si afectiunile cronice.

Una dintre limitarile rezultatelor este ca cercetatorii au evaluat munca o singura data, iar schimbarile pe parcursul timpului ar putea influenta riscul diabetului, au recunoscut autorii.

Chiar si asa, concluziile se adauga dovezilor care asociaza numarul mare de ore muncite cu diabetul, a declarat dr. Rita Hamad, cercetator la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicata in studiu.

”Oamenii care muncesc un numar mai mare de ore au mai putin timp sa se ingrijeasca mancand sanatos si facand exercitii fizice. De asemenea, ar putea fi mai stresati si ar putea dormi mai putin, iar toate acestea ar putea mari probabilitatea de a face diabet”, a afirmat Hamad.

Adauga un comentariu