Medicamente

Ce risti daca iei zilnic analgezice precum aspirina, ibuprofen sau paracetamol

Publicat: 15 apr. 2015

Cercetatorii americani au descoperit ca medicamente precum aspirina, ibuprofenul si acetaminofenul (paracetamol) pot creste presiunea sangelui si astfel riscul pentru bolile de inima in randul barbatilor.

Milioane de oameni folosesc astfel calmante in fiecare zi pentru tratarea durerilor de cap, artritei, spasmelor musculare si altor afectiuni. Potrivit specialistilor din SUA, barbatii care folosesc astfel de medicamente, in majoritatea zilelor saptamnii, au un risc de trei ori mai mare de a avea presiunea ridicata a sangelui decat barbatii care nu le-au consumat.

Descoperirile lor, publicate in Arhivele Medicinii Interne, intaresc un alt studiu studiu potrivit caruia aceste medicamente folosite des cresc presiunea sangelui la femei. „Aceasta este o cauza a cresterii presiunii sangelui care ar putea fi prevenita”, a declarat dr. John Forman, nefrolog la Brigham and Women’s Hospital Boston, care a condus studiul.

Pentru studiul lor, cercetatorii au urmarit 16.000 de barbati, timp de 4 ani. Cel mai mare risc – 48% l-au avut cei care au luat intr-o saptamana 15 sau mai multe antinflamatorii nesteroidiente (ibuprofen si naproxen), urmati de cei care au luat tot astfel de medicamente, dar mai putine si cei care au luat acetaminofen, timp de 6-7 zile pe saptamana, riscul in cazul acestora din urma fiind de 34%.

Dar barbatii care sunt sfatuiti de un doctor sa ia o aspirina pe zi pentru a reduce riscul atacurilor de inima nu ar trebui sa se opreasca din folosirea lor, a avertizat dr. Gary Curhan, care a lucrat de asemenea la studiu.loading...

Adauga un comentariu