National

Ce riști dacă nu porți mască de protecție în tren. Ce spune ministrul Transporturilor

Publicat: 29 iul. 2020
ALT=
Ce riști dacă nu porți mască de protecție în tren. Ce spune ministrul Transporturilor

Ce riști dacă nu porți mască de protecție în tren. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, susține că, în trenuri, șefii de tren îi pot amenda pe cei care încalcă regulile.

„Este obligația șefului de tren, a poliției TF, a instituțiilor chemate să aplice sancțiuni în momentul în care, într-un compartiment, unul sau doi călători nu poartă mască, restul poartă. Este inadmisibil!“, spune Lucian Bode.

Ce riști dacă nu porți mască de protecție în tren: Turnați-i pe cei care nu poartă mască!

Mai mult, ministrul Transporturilor precizează că persoanele care merg cu metroul sau trenul sunt încurajați să sune la 112 și să-i reclame pe cei de lângă ei care nu poartă măști de protecție.

„Am văzut situații și situații, și la metrou, aproape 300.000 de călători într-o singură zi. Aici putem vorbi de riscuri majore dacă nu respectăm regulile. Din fericire, la metrou nu am întâlnit situații critice în care să constatăm că cetățenii nu poartă mască.

Oamenii să sesizeze urgent șeful de tren, polițistul care însoțește trenul, să sune la 112. Toate mijloacele prin care poate să anunțe o instituție a statului să le folosească, să transmită un mesaj”, adaugă Lucian Bode.

Ce se întâmplă la metroul bucureștean

Ministrul adaugă că pentru situația de la metroul bucureștean poate fi rezolvată de poliție, jandarmerie, dar și firmele de pază care au contract.

„Avem asigurat și aici la accesul în cele 53 de stații o firmă de pază, poliția metrou, avem sprijin din partea Jandarmeriei și încercăm să impunem toate măsurile de siguranță sanitară”, a completat ministrul.

Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber

Premierul Ludovic Orban vine cu precizări privind purtarea măștii de protecție în aer liber.

„Există o propunere formulată de specialiștii din cadrul Comitetului Național de Suport Științific să nu reglementăm la nivel național, ci să lăsăm la nivel local reglementarea. Mi s-a semnalat că în Galați sau Brăila, pe faleză este foarte aglomerat. De asemenea, în piețe sau în locuri unde se așteaptă, locuri în care distanțarea nu este posibil. În aceste locuri s-ar putea lua măsura de a fi obligatorie purtarea măștii și în aer liber“, a precizat Ludovic Orban.

Decid Comitetele Județene pentru Situații de Urgență

Premierul a declarat că măsura de purtare a măștii în aer liber este una care va fi luată de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență și se va impune doar în anumite zone.

„Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vor lua măsura în urma unei analize foarte atente și numai în anumite zone, în anumite intervale orare. La nivelul municipiului București se va face o analiză de către Comitetul local și se vor impune măsurile necesare”, a menționat premierul Ludovic Orban.

Mască de protecție, obligatorie și pe stradă

Aurelian Popă, prefectul județului Dâmbovița, a anunțat astăzi că masca de protecție devină obligatorie și în spațiile libere, de joi, 30 iulie, începând cu ora 06:00.

„Hotărârea a fost aprobată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Intră în funcțiune de mâine, de la ora 06:00 și se extinde purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice deschise, în piețe, târguri, oboare, la nivelul întregului județ”, a spus prefectul Popă.

De asemenea, Aurelian Popă, prefectul de Dâmbovița, a precizat că „agenții economici care își desfășoară activitatea în aceste locații vor purta, pe lângă masca de protecție, și mănuși”..

Adauga un comentariu