Magazin

Ce ritualuri de înmormântare din străbuni se mai  păstrează încă în unele zone de ţară?

Publicat: 30 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce ritualuri de înmormântare din străbuni se mai  păstrează încă în unele zone de ţară
Ce ritualuri de înmormântare din străbuni se mai  păstrează încă în unele zone de ţară

Momentul trecerii in eternitate a unei persoane apropiate va reprezenta intotdeauna  unul dintre cele mai triste si mai emotionante pentru fiecare dintre noi si omenirea a cautat de la inceputurile ei sa gaseasca o cale de a marca in maniere speciale aceasta despartire definitiva, de a-i da solemnitate, respect si importanta cuvenita. Totodata, respectarea unor ritualuri specifice inmormantarii, vezi servicii funerare ieftine, care difera de la o zona la alta, au cumva si rolul de a le oferi celor afectati de suferinta pierderii unei persoane dragi posibilitatea ca,  implicandu-se in desfasurarea lor, sa li se abata intr-un fel gandurile incarcate de durere. 

De aceea, in unele zone din tara, ritualul de priveghere a celui decedat, care nu este lasat singur pana la momentul inhumarii, este un moment de depanat amintiri vesele despre cel disparut, se spun glume si atmosfera este una mai destinsa, menita sa alunge macar pe moment din durerea si suferinta celor indoliati. 

Ce ritualuri de înmormântare din străbuni se mai  păstrează încă în unele zone de ţară?

De asemenea, un alt obicei de inmormantare pastrat din strabuni  este cel potrivit caruia, atat timp cat raposatul este depus in casa in care a trait, pana la momentul inhumarii, toate oglinzile din casa sunt acoperite, pentru ca sufletul celui disparut sa nu se reflecte sau sa ramana acolo. In cazul in care este vorba despre o persoana tanara care paraseste aceasta lume, daca nu a ajuns sa se casatoreasca, inmormantarea se transforma intr-un soi de nunta tragica, tanara fiind imbracata in mireasca, respectiv tanarul in mire, cu floare in piept. 

Se mai obisnuieste ca in sicriu, alaturi de cel decedat, familia, rudele sau prietenii sa strecoare un obiect care a avut o insemnatate mare pentru cel disparut, un obiect drag pe care sa il aiba alaturi pentru totdeauna. De asemenea, un alt obicei vechi este  si cel de a lega picioarele decedatului, in sicriu si care exact inainte de momentul coborarii in groapa, preotul le va dezlega. 

Un alt ritual de inmormantare consta in spargerea unei cani, atunci cand sicriul cu cel decedat paraseste pentru totdeauna casa in care a trait, scopul acestui gest fiind spargerea tristetii si a suferintei sufletesti. Tot atunci, in unele zone este rupt doliul arborat pe un perete exterior al casei defunctului, dar care in alte locuri este pastrat pana la implinirea unui an de la disparitia acestuia.

Material realizat impreuna cu Digital Metrics – Agentie Marketing Online

Adauga un comentariu