News Flash:

Ce rol au avut femeile din Romania in Primul Razboi Mondial? "Regina Maria a jucat un rol major, din două puncte de vedere"

17 Februarie 2017
572 Vizualizari | 0 Comentarii
Cartea lui Alin Ciupala, ”Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial”, aparuta recent la Editura Polirom, prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii.


Alin Ciupala este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si secretar stiintific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Romane.

Femeia, portretizata in cartea lui Alin Ciupala, inseamna patriotism, datorie, eficienta, spirit civic in Razboiul Reintregirii. De la Regina la Curtezana:


”Femeile fusesera formate, educate, pregatite, precum intreaga societate romaneasca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pentru acest moment iar cand momentul a sosit, ele au actionat. Meritul este fara indoiala al lor iar implicarea concreta demonstreaza aceasta. Actiunea feminina a adus o organizare care a lipsit de multe ori la nivelul guvernului, de exemplu, si o solidaritate care poate fi echivalata, pentru a utiliza un termen actual, cu ceea ce denumim spirit civic. Intr-un cuvant, femeile au fost si ele acolo, chiar cu asupra de masura, chiar daca toata aceasta contributie este acum pusa in valoare.”


Reporter: Cum vede femeia Razboiul? Ce are privirea feminina si nu are cea masculina?


Alin Ciupala: Femeile s-au raportat la razboi in primul rand din punct de vedere al realizarii proiectului national, de altfel principala cauza pentru care Romania intrase in lupta. Din acest punct de vedere nu a existat un interes special feminin, diferit fata de cel masculin, dimpotriva. Femeile si-au insusit acest proiect si au inteles sa fie o parte a lui, si-au asumat o misiune nationala, sa o numim asa, cu toate riscurile si responsabilitatile care decurgeau de aici. Nici nu putea fi altfel. Femeile fusesera formate, educate, pregatite, precum intreaga societate romaneasca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pentru acest moment iar cand momentul a sosit, ele au actionat. Meritul este fara indoiala al lor iar implicarea concreta demonstreaza aceasta. Actiunea feminina a adus o organizare care a lipsit de multe ori la nivelul guvernului, de exemplu, si o solidaritate care poate fi echivalata, pentru a utiliza un termen actual, cu ceea ce denumim spirit civic. Intr-un cuvant, femeile au fost si ele acolo, chiar cu asupra de masura, chiar daca toata aceasta contributie este acum pusa in valoare.


Reporter: Cum vad curtezanele razboiul?


Alin Ciupala: Depinde de intelegeti prin curtezane. Daca ne gandim la prostituatele de razboi, ele nu au existat, formal cel putin, in cadrul armatei romane, asa cum exista in anumite armate occidentale, aici este adevarat, fara a fi recunoscute oficial. Daca ne gandim la femeile din spatiul civil care au gasit in sexualitatea lor un mijloc mai degraba de supravietuire, ele au fost. Chestiunea numarului lor mi se pare irelevanta. In tot cazul, dupa razboi romanii s-au dovedit ingaduitori, nu avem procese, anchete care sa aduca in atentia publica astfel de cazuri. Era cumva firesc, victoria si realizarea Romaniei Mari nu trebuiau tulburate cu astfel de chestiuni. Istoricii astazi le scot la lumina, atunci contemporanii le-au trecut sub tacere.


Reporter: Dar Regina?


Alin Ciupala: Regina Maria a jucat un rol major, din doua puncte de vedere. In primul rand, a organizat o buna parte a efortului feminin de sustinere a razboiului printr-o ampla actiune sanitara si logistica, adresata atat militarilor care luptau in prima linie sau se aflau in prizonierat, cat si populatiei civile. In al doilea rand, s-a implicat fara ezitare in decizia de la nivelul politic si a obtinut un sprijin international pentru Romania care s-a dovedit util in timpul razboiului si mai ales pe parcursul Conferintei de Pace de la Paris.


Reporter: Care-i imaginea-intamplarea feminina care s-a intiparit in mintea dvs de istoric?


Alin Ciupala: Dificila alegere. Poate cea mai prezenta este imaginea a doua doamne elegante si distinse din inalta burghezie bucuresteana care trageau dupa ele, pe drumul spre propria locuinta, fara alt ajutor, o barna grea de lemn, un atat de pretios material in timpul ocupatiei germane care rechizitionase tot, mai ales in iernile teribil de grele 1916 si 1917.Descrierea cartii:


Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase in Bucuresti, marcind practic esecul campaniei militare romane incepute la 27 august. Capitala fusese parasita de autoritati inca de la sfirsitul lunii noiembrie, valul de refugiati in Moldova fiind intimpinat de o populatie locala ingrijorata, noteaza Mediafax.


Cartea lui Alin Ciupala, Batalia lor. Femeile din Romania in Primul Razboi Mondial, aparuta recent la Editura Polirom, si in editie digitala, prezinta implicarea Romaniei in desfasurarea Marelui Razboi din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile in sustinerea efortului de razboi al tarii. Sint trecute in revista actiunile desfasurate de numeroase personalitati feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Stirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare si conducatoare ale unor societati implicate in organizarea spitalelor de campanie si a trenurilor sanitare, infiintarea de gradinite de copii, orfelinate, cantine sau in gasirea unor solutii pentru usurarea vietii prizonierilor romani din lagarele din strainatate si a ranitilor din spitale.


Un loc aparte ii este rezervat reginei Maria, care inca din perioada neutralitatii Romaniei a initiat pregatirea unei baze de sprijinire a efortului de razboi din punct de vedere medical si logistic, fiind unul dintre cei mai activi sustinatori (prin actiuni publice sau in cadrul familiei regale) ai intrarii tarii in razboi alaturi de puterile Antantei. Autorul prezinta si aspecte legate de viata sociala a femeilor din perioada respectiva, aratind cum activitatea desfasurata de ele in timpul Primului Razboi Mondial a determinat modificarea statutului lor in societatea epocii.


„In lung alai, femei si copii ne cara sus proiectile si focoase lucitoare, intorcindu-se la vale cu tuburile trase si innegrite [...]. Nici nu-si dau seama ca indeplinesc vreun lucru deosebit, vreo fapta vitejeasca. Cum se duceau seara la fintina, cu donitele pe umeri, tot astfel ne aduc si acum hrana gurilor flaminde de otel [...]. Ca o noua friza a Panateneelor, sirul lor ridica, deasupra slabiciunilor trecatoare si a sovaielilor omenesti, intruchiparea Patriei vesnice, sapata in trupuri si in suflete, in tarina si in vazduh, mai trainic decit chiar in stinca slavita a Acropolei.” (Gh.I. Bratianu)


„Intr-o zi in spital s-a produs o mare vinzoleala. Venise in vizita Regina Maria. A mers din salon in salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare ranit in parte. Dupa un sistem al ei, avea in mina stinga o hirtie cit o carte postala pe care notase detalii despre fiecare – daca era casatorit, daca sotia sa era in Moldova sau in Muntenia sau daca avea copii. Ramineau toti uimiti ca le stia numele si uneori avea si vesti de la familiile lor.” (Dan Dimancescu)


Cine este Alin Ciupala este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si secretar stiintific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Romane. De acelasi autor: Femeia in societatea romaneasca a secolului al XIX-lea. Intre public si privat (2003); Studii moderne (2009). A coordonat volumele: Ipostaze ale modernitatii in Vechiul Regat, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; impreuna cu Ion Bulei), Despre femei si istoria lor in Romania (2004), Orizonturi si directii in cunoasterea istorica (2009; impreuna cu Laurentiu Constantiniu), Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries (2011; impreuna cu Constantin Barbulescu).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sustinerea razboi tarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1547 (s) | 24 queries | Mysql time :0.034318 (s)