Actualitate

Ce rugăciune se spune înainte de spovedanie. Taina curățirii de păcate ne apropie de Dumnezeu

Publicat: 28 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce rugăciune se spune înainte de spovedanie. Taina curățirii de păcate ne apropie de Dumnezeu
Spovedania este una dintre sfintele taine bisericești

Rostind o rugăciune înainte de spovedanie facilităm procesul de mărturisire a păcatelor. Acest ritual religios, una dintre cele șapte taine bisericești, constă în mărturisirea păcatelor în fața unui preot.

Spovedania mai este cunoscută și sub denumirea de confesiune sau mărturisire. Taina spovedaniei are reguli stricte de care trebuie să ținem cont. De exemplu, trebuie să ne asigurăm că vorbim tare și clar, astfel încât preotul să ne audă confesiunea. Este foarte important să ne mărturisim păcatele de fiecare dată când simțim nevoia și să ne abținem să criticăm păcatele mărturisite de alții.

Ce rugăciune se spune înainte de spovedanie

Rugăciunea dinainte spovedaniei ne ajută să ne mărturisim păcatele mai ușor și să fim sinceri cu noi înșine. Totodată, ea facilitează comunicarea cu duhovnicul în fața căruia urmează să ne spovedim. Pentru a avea efect, rugăciunea trebuie rostită în liniște, înainte de a merge la biserică. Cea mai frumoasă rugăciune de pocăință este Psalmul 50.

„Doamne, miluiește-mă pe mine, fiul Tău risipitor, care am păcătuit mai mult decât toți oamenii. Am păcătuit, Doamne, cu cuvântul, cu fapta, cu gândurile și cu dorințele mele. Sunt rănit cu totul. Sufletul și trupul sunt pline de toată întinăciunea din cauza leneviei, uitării de Tine și a nepăsării mele. Dă-mi pocăință desăvârșită și inimă îndurerată în căutarea Ta. Întărește-mă cu harul Tău, așa încât să nu mai săvârșesc din nou vreun păcat.

Mai bine să mor decât să păcătuiesc iarăși. Doamne, eu sunt oaia cea pierdută. Pentru mine ai venit… pe mine mă cauți.”

Ce rol au rugăciunile de dimineață și cele de seară

Rugăciunea de noapte este considerată a fi de aur deoarece, pe timpul nopții, mintea noastră este mai liniștită. Un exemplu de astfel de rugăciune este cea de la miezul nopții. Credincioșii sunt sfătuiți să facă trei metanii sau trei închinăciuni după fiecare rând rostit. Însă, persoanele bolnave și cu probleme pot face doar o metanie.

Rugăciunile către Maica Domnului și Sfântul Anton au efect liniștitor și sunt recomandate mai ales celor ce suferă de insomnie. Totodată, rugăciunea de seară  închinată sfântului Anton ne ajută să scăpăm de greutăți, să ne găsim calea și să avem spor în ceea ce ne propunem să facem. Pentru ca rugăcinea să aibă efect, trebuie să stăruim în aceasta până când situația se va îmbunătăți. La rândul ei, rugăciunea de dimineață este considerată a fi de argint, pentru că atunci suntem mai împovărați de griji și gânduri.

Pentru a ne feri de grijile ce încep să-și facă loc în mintea noastră de îndată ce ne-am trezit, Părintele Cleopa ne sfătuiește să facem semnul crucii imediat după ce ne-am trezit și să îngenunchem în fața icoanelor. Există nenumărați factori care ne influențează starea de spirit în timpul zilei. Cu toate acestea, celor nepătimași nimic nu le poate lua bucuria apropierii de Dumnezeu.

Un exemplu potrivit este rugăciunea părintelui Arsenie Boca. La fel de important ca o rugăciune înainte de spovedanie este și rugăciunea de după mărturisirea păcatelor. La libăriile bisericești, cât și pe site-uri cu tematică religioasă pot fi găsite numeroase volume de rugăciune, potrivite pentru credincioșii de orice vârstă.

Adauga un comentariu