Prima pagină » Radio » Actualitate » Ce rugăciuni de dimineață trebuie rostite pentru a fi protejați de rău și care este eficiența acestora
Ce rugăciuni de dimineață trebuie rostite pentru a fi protejați de rău și care este eficiența acestora

Ce rugăciuni de dimineață trebuie rostite pentru a fi protejați de rău și care este eficiența acestora

10 mart. 2021, 15:48,
în Radio

Un credincios adevărat își începe ziua cu o serie de rugăciuni de dimineață, spuse cu smerenie și cu inima deschisă către Dumnezeu. Iar aceste rugăciuni au tocmai darul de a ne crea o conexiune cu Dumnezeu, care este foarte importantă pentru orice bun creștin. Mai mult, preoții ne transmit că rugăciunile rostite dimineața au rolul de a ne proteja de pericole pe tot parcursul zilei.

Pentru un credincios adevărat, unul dintre cele mai importante aspecte este tocmai a fi într-o permanentă conexiune cu Dumnezeu. Iar acest lucru poate fi făcut cel mai simplu prin intermediul rugăciunilor – care mai sunt numite și canale de comunicare cu Dumnezeu. După felul lor, rugăciunile pot fi de laudă, de mulţumire şi de cerere. Dincolo de acestea, putem aminti și rugăciunea împăratului David sau Psalmul 50 al lui David„Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta…” Această rugăciune este pentru iertarea păcatelor și prin ea Îi cerem îndurare lui Dumnezeu.

Atunci când ne rugăm, spiritul și inima noastre se înalță către Dumnezeu. Iar a ne înălţa spiritul către Divinitate înseamnă de fapt a evada din tumultul cotidian al atracțiilor și grijilor, fie că ne referim la cele materiale ori intelectuale. Așadar, prin rugăciune noi încercăm să-I aducem laude, să-I împărtășim grijile noastre ori să-I implorăm ajutorul.

Rugăciuni de dimineață care ne protejează de pericole

Un rol important îl au rugăciunile de dimineață care, potrivit preoților, îi apără pe credincioși de pericole pe tot parcursul zilei. Iar rugăciunea devine familiară și ușor de rostit atunci când este zilnică, deoarece puterea obișnuinței îi dă ușurință. Probabil cea mai cunoscută rugăciune care poate fi făcută atât dimineața, dar și în orice alt moment al zilei este „Tatăl nostru”. Însă mai sunt și alte rugăciuni ce pot fi rostite dimineața.

„Slavă Ţie, Împărate, Dumnezeule Atotputernice, Care cu purtarea Ta de grijă cea Dumnezeiască şi de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine păcătosul şi nevrednicul a mă scula şi a dobândi intrare în Sfântă Casa Ta, primeşte, Doamne, şi glasul rugăciunii mele ca şi al Sfintelor şi înţelegătoarelor Tale puteri, şi binevoieşte ca din inimă curată şi cu duh de umilinţă, să Ţi se aducă Ţie laudă din necuratele mele buze, ca şi eu să mă fac părtaş fecioarelor înţelepte cu luminata făclie a sufletului meu şi să Te slăvesc pe Tine Dumnezeu Cuvântul, Cel slăvit în Tatăl şi în Duhul Sfânt. Amin.”

Sau „Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, care pretutindeni eşti și toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor și Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte intru noi şi ne curăţeşte de toata întinarea și mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.”

O astfel de rugăciune de dimineață este și cea care se rostește sâmbăta, pentru prosperitate și sporul casei.

Necesitatea și eficacitatea rugăciunii

Părintele Arsenie Boca spunea că nu trebuie să căutăm în rugăciune o senzație plăcută și liniștitoare. Totodată, nu trebuie să o vedem ca pe o consolare a suferințelor noastre. Cel mai bine ar fi să ne gândim la rugăciunea copiilor, care este simplă, lipsită de îngrijorare și neîncredere. Aceasta este de fapt cea mai curată rugăciune.

Iar necesitatea rugăciunii reiese tocmai din eficacitatea sa, deoarece altfel ea n-ar mai fi necesară. Și, așa cum bine se știe, rugăciunea este leacul pentru orice fel de rană. Ea oprește orice lacrimă, calmează orice durere și subjugă orice pasiune. Însă rugăciunea este desăvârșită și de puterea sfintei cruci. Și aceasta deoarece Sfânta Cruce este Altarul pe care S-a jertfit Iisus Hristos pentru mântuirea noastră.

Așadar, aceste rugăciuni de dimineață sunt de mare ajutor în viața oricărui creștin dacă cunt făcute cu inima curată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024