Secretele istoriei

Ce s-a intamplat astazi, 10 noiembrie, in istorie

Publicat: 10 nov. 2014
3
1444: Armatele otomane ii inving pe unguri in Batalia de la Varna, consolidandu-si in acest fel controlul asupra Constantinopolului si marcand inceputul expansiunii otomane in Balcani.

1508: A aparut, din initiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tiparit de calugarul Macarie, prima carte tiparita in Tara Romaneasca.

1688: S-a terminat tiparirea Bibliei in limba romana. Textul a fost definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei.

1871: Pe malul de rasarit al lacului Tanganyika, ziaristul Henry Stanley, plecat din Zanzibar in cautarea exploratorului David Livingstone, despre care nu se stia nimic de mai bine de trei ani de zile, fiind considerat pierdut in teritoriile centrale ale Africii, gaseste un calator istovit si fara provizii. Stanley rosteste intrebarea devenita vorba istorica: „Doctor Livingstone, I presume?”. Ulterior cei doi vor explora impreuna nordul Lacului Tanganyika, apoi ziaristul se va intoarce in Anglia, Livingstone indreptandu-se spre Zambia.

1898: Biblioteca Academiei Romane a devenit biblioteca publica pentru cercetatori.

1918: Declaratia de independenta a Poloniei.

1928: A aparut la Bucuresti „Kalende. Revista lunara, literara si stiintifica” sub conducerea lui Vladimir Streinu, Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu s.a.; revista a aparut pana in martie 1929.

1928: Partidul National-Taranesc formeaza un nou guvern, condus de Iuliu Maniu.

1928: Imparatul Hirohito este incoronat la Tenno, dupa ce la 25 decembrie 1926, imparatul japonez a urcat pe tron​​.

1940: Romania este lovita de un cutremur cu epicentrul in Vrancea. Numarul victimelor a fost estimat la 1000 de morti si 4000 de raniti, majoritatea in Moldova.

1951: A fost efectuata prima convorbire telefonica la distanta, fara sa fie nevoie de asistenta unui operator.

1970: Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic.

1989: Todor Jivkov a fost demis din functia de secretar general al Partidului Comunist Bulgar, fiind inlocuit de Petar Mladenov, un prim pas spre inlaturarea regimului comunist din Bulgaria.

1995: In Nigeria, dramaturgul si activistul de mediu Ken Saro-Wiwa, impreuna cu alte opt persoane de la Miscarea pentru supravietuirea poporului Ogoni (Mosop), este spanzurat de catre fortele guvernamentale.

2000: Republica Federala Iugoslavia a fost admisa oficial in Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), din care fusese suspendata in 1992.

2006: Se infiinteaza la Roma Partidul Romanilor din Italia (Partidul Identitatea Romaneasca).

2007: Incidentul ¿Por qué no te callas? (De ce nu taci?) care a avut loc intre regele Juan Carlos al Spaniei si presedintele Venezuelei Hugo Chávez.

2008: La peste cinci luni dupa aterizarea pe Marte, NASA declara misiunea Phoenix incheiata, dupa ce comunicarea cu modulul s-a pierdut.
Adauga un comentariu