Secretele istoriei

Ce s-a intamplat astazi, 14 iulie, in istorie

Publicat: 14 iul. 2014
3

1223: Ludovic al VIII-lea devine rege al Frantei dupa moartea tatalui sau, Filip al II-lea.
1456: Lupta navala de la Salankemen (pe Dunare); flota lui Iancu infrange flota turca si reuseste sa trimita ajutoare in trupe, arme si alimente celor asediati la Belgrad.
1582: A aparut „Palia de la Orastie“ – prima traducere romaneasca a vechilor carti biblice „Geneza“ si „Exodul“, tiparita la Orastie de mesterul-tipograf Serban, fiul diaconului Coresi, si diaconul Marian. Este un pretios document lingvistic mai ales datorita incercarilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar partiala a Bibliei, demonstra posibilitatile de expresie ale limbii romane si capacitatea ei de a fi limba de cultura.
1700: A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol intre Rusia si Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuita Rusiei.
1789: Caderea Bastiliei a marcat inceputul Revolutiei franceze.
1861: La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este ranit usor intr-o tentativa de asasinat.
1933: In Germania, toate partidele politice, cu exceptia celui nazist, au fost scoase in afara legii.
1947: Afacerea Tamadau : Un grup de zece conducatori ai PNT, in frunte cu Ion Mihalache, vicepresedinte, Nicolae Penescu, secretar general, si Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tamadau, la 46 de km de Bucuresti, sub acuzatia de „fuga intr-o tara straina“.
2000: Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

Adauga un comentariu