Secretele istoriei

Ce s-a intamplat astazi, 17 decembrie, in istorie

Publicat: 17 dec. 2014
3
1851: Infiintarea Conservatorului de muzica din Bucuresti (reinfiintat in 1864), din initiativa lui Andrei Wachmann si a lui Ludovic Wiest.

1863: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulga „Legea secularizarii averilor manastiresti”; in urma aplicarii ei, 25% din teritoriul tarii devenea patrimoniul statului.

1890: Este infiintata, la Bucuresti, „Liga pentru unitatea culturala a tuturor romanilor”, care va duce o bogata activitate culturala si politica pentru intarirea unitatii romanilor din Romania si Transilvania. La inceputul secolului al XX–lea activau in Liga: Take Ionescu, Octavian Goga, V.A.Urechia. In 1914 isi schimba titulatura in „Liga pentru unitatea politica a tuturor romanilor”.

1903: A avut loc in Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul, realizat dupa planurile fratilor Orville si Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp in care a parcurs 37 de metri, la o inaltime de circa 10 metri.

1909: Este adoptata de catre Camera Deputatilor „Legea privind sindicatele functionarilor statului„, care interzicea dreptul de asociere si de greva tuturor salariatilor statului, ai judetelor si comunelor.

1938: Premiera piesei „Jocul de–a vacanta” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, in regia lui Sica Alexandrescu; din distributie au facut parte V. Maximilian si George Vraca.

1942: Al doilea razboi mondial: Guvernele britanic, american si sovietic au somat Germania sa puna capat masurilor de exterminare a evreilor, sub amenintarea cu represalii; in acel moment, in urma aplicarii „solutiei finale” (adoptata la Conferinta de la Wannsee din 20 ian. 1942), fusesera ucise deja aproape doua milioane de persoane .

1963: Guvernele roman si francez ridica legatiile lor de la Bucuresti si Paris la nivel de ambasada.

1971: Marea Adunare Nationala adopta Legea nr. 24, a cetateniei romane, care prevedea pierderea cetateniei romane de catre cei care pleaca din tara in mod clandestin sau fraudulos si de catre cei care, aflandu–se in strainatate, se fac vinovati de „fapte ostile”.

1989: Timisoara. La ordinele lui Ceausescu, se trage in manifestanti, din Piata Libertatii pana la Opera, in zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei. Tab–urile blocheaza intrarile in oras, elicopterele efectueaza zboruri de supraveghere.

 Dizolvarea oficiala a politiei secrete est–germane (STASI)

2000: A avut loc reinaugurarea „Coloanei fara sfarsit„, opera a sculptorului Constantin Brancusi aflata din 16 septembrie 1996 in lucrari de restaurare.

Adauga un comentariu