Secretele istoriei

Ce s-a intamplat astazi, 21 iulie, in istorie

Publicat: 21 iul. 2014
3

356 i.Hr.: Templul zeitei Artemis din Efes, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, a fost distrus prin incendiere de un anume Herostratus.
230: Papa Pontian ii succede Papei Urban ca cel de-al 18-lea papa.
285: Diocletian il numeste pe Maximian ca Cæsar si co-conducator.
1242: Batalia de Taillebourg: Ludovic al IX-lea al Frantei pune capat revoltei vasalilor sai, Henric al III-lea al Angliei si Hugh al X-lea de Lusignan.
1718: Prin Tratatul de pace de la PassarowitzImperiul Otoman a cedat Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei si al Bosniei.
1831: Incepe domnia regelui Leopold I, primul rege al belgienilor.
1861: La Bucuresti, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul National), a avut loc prima reprezentatie a piesei „Hamlet„, de William Shakespeare, avandu-l in rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor roman care l-a intruchipat pe Hamlet.
1861: Prima mare batalie a Razboiului Civil American, denumita prima batalie de pe Bull Run, s-a incheiat cu victoria armatei confederate.
1873: Primul jaf de tren de la vestul raului Mississippi a fost infaptuit de temutul bandit american Jesse James.
1880: Poetul Alexandru Macedonski publica, in revista „Literatorul„, articolul „Despre logica poeziei„, considerat a fi primul manifest al poeziei romane moderne.
1906: Alfred Dreyfus este reintegrat in armata cu gradul de capitan.
1914: Consiliul de Coroana, intrunit la Sinaia, proclama pozitia de neutralitate a Romaniei in Primul Razboi Mondial.
1917: A. P. Kerenski devine primul ministru al Rusiei.
1938: Prin tratatul de pace care a pus capat razboiului dintre Bolivia si Paraguay, Bolivia a pierdut aproape o treime din teritoriul sau, dar si-a pastrat domeniile sale de petrol, la poalele Anzilor, in timp ce Paraguay aproape si-a dublat teritoriul.
1941: Primul bombardament al aviatiei germane asupra Moscovei.
1944: Claus von Stauffenberg si ceilalti conspiratori sunt executate la Berlin, Germania, pentru complotul din 20 iulie de asasinare a lui Adolf Hitler.
1945: Presedintele american Harry S. Truman a aprobat ordonanta prin care se aproba folosirea bombelor atomice.
1946: A fost creata Federatia Mondiala a Oamenilor de Stiinta – FMOS.
1960: Navigatorul si aviatorul britanic Francis Chichester, a sosit la New York, la bordul vasului „Gypsy Moth II”, dupa o calatorie in jurul lumii ce a durat doar noua luni si o zi.
1969: La aproape 7 ore dupa ce modul lunar a aselenizat, astronautii americani Neil Armstrong si Edwin „Buzz” Aldrin devin primii oameni care pasesc pe Luna, in timpul misiunii Apollo 11 (20 iulie in America de Nord).
1969: A fost inaugurat Combinatul petrochimic Pitesti.
1970: A fost terminata constructia barajului egiptean Aswan.
1971: A fost data in exploatare definitiva ecluza romaneasca de la Portile de Fier.
1983: La statia Vostok din Antarctica de Est, se inregistreaza cea mai scazuta temperatura de pe Pamant, -89,2° C.
1984: CPEx al CC al PCR a hotarat construirea canalului navigabil Poarta-Alba-Midia-Navodari si a canalului navigabil Dunare-Bucuresti.
2005: La 14 zile de la atacurile teroriste din Londra sunt din nou gasite bombe la Londra, de data aceasta insa nu au fost detonate.
2007: Apare ultimul volum din seria Harry Potter.
2008: Radovan Karadžić a fost arestat la Belgrad in cadrul unui mandat international de arestare a Tribunalul de la Haga.
2013: Printul Filip al Belgiei a devenit rege al belgienilor in urma abdicarii tatalui sau, Albert al II-lea al Belgiei.
Adauga un comentariu