Secretele istoriei

Ce s-a intamplat astazi, 27 august, in istorie

Publicat: 27 aug. 2014
3
1588: Tratat de comert incheiat de Petru Schiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, incheie, in numele reginei, cu domnitorul Petru Schiopul un tratat prin care supusii reginei urmau a fi liberi a se statornici si a face negot, a vinde si a cumpara, „ba chiar a face toate cele ce societatea omeneasca si obiceiul cauta pentru negot si pentru trebuintele vietii”.

1776: Armata britanica a invins Armata Continentala americana in cea mai mare infruntare a Razboiului de Independenta al Statelor Unite, batalia de la Long Island.

1832: Odata cu capturarea ultimului sef indian, Black Hawk, se termina razboiul la est de fluviul Mississippi in Statele Unite.

1877: A avut loc primul atac al trupelor romane. Misiunea de asalt si cucerire a redanului otoman, din fata redutei Grivita-1 din sistemul de aparare a Plevnei, este incredintata Regimentului 13 dorobanti, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, si altor subunitati din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca o prima victorie a Armatei romane. Pentru succesul repurtat, drapelul de lupta al Regimentului 13 dorobanti este distins cu Ordinul „Steaua Romaniei”. De asemenea, se acorda unor ofiteri si soldati din subunitatile participante la atac Ordinul „Steaua Romaniei”, precum si medalia „Virtutea militara”.

1883: Explozia principala a eruptiei vulcanului Krakatau (Indonezia), considerata cea mai mare catastrofa naturala a mileniului.

1896: Cel mai scurt razboi din istorie, razboiul anglo-zanzibar a inceput la ora 9:02 dimineata si a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, si inscaunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat insa ca pe tronul Zanzibarului sa urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.

1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a razboiului. Actul nu prevede nici o sanctiune impotriva celor care ar incalca pacea. Romania a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.

1955: A aparut primul numar al The Guinness Book of Records, in Marea Britanie.

1979: Un atac cu bomba al IRA l-a ucis pe Louis Mountbatten, amiral britanic in cel de-al Doilea Razboi Mondial si alte trei persoane, in timp ce se afla in vacanta, pe iahtul sau, in Sligo, Republica Irlanda.

1989: Marea Adunare Nationala de la Chisinau a decis oficializarea limbii romane si trecerea la alfabetul latin.

1990: Parlamentul de la Chisinau a adoptat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova.

1990: Comunitatea Europeana recunoaste independenta tarilor baltice: Estonia, Letonia si Lituania.

2003: Planeta Marte se afla la cea mai mica distanta de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecand la aproape 55.758.006 km de Pamant.
Adauga un comentariu