Info Turism

Ce s-a întâmplat cu hotelurile de la malul marii. Iată ce vor găsi turiștii la vară în unitățile de cazare

Publicat: 08 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce s-a întâmplat cu hotelurile de la malul marii. Iată ce vor găsi turiștii la vară în unitățile de cazare
Patronii unităților de cazare spun că anul trecut nu au făcut profit și din această cauză nu au avut bani pentru noi investiții

În condițiile în care autoritățile au anunțat că anul acesta românii vor avea parte de vacanțe cât de cât normale, mulți turiști se întreabă ce s-a întâmplat cu hotelurile de la malul mării. Patronii unităților de cazare spun că anul trecut nu au făcut profit și din această cauză nu au avut bani pentru noi investiții.

Chiar dacă proprietarii de hoteluri de pe litoral nu au făcut investiții în renovare, se pare că singura veste bună de anul acesta este că prețurile nu vor creste. Mai mult decât atât, pentru cei dornici să petreacă un sejur pe litoralul românesc de 1 mai, au fost lansate oferte tentante.

Investiții puține în hotelurile de la malul mării

Cei care au în plan o vacantă pe litoralul românesc au parte de vești rele. La vară vor găsi hotelurile de pe litoral exact așa cum le-au lăsat anul trecut. Toate astea din cauză că în iarnă nu au fost făcute investiții în modernizare.

Profitul din 2020 nu a fost mare, iar ajutorul promis de stat încă se lăsă aşteptat. Singura parte bună este că preţurile nu vor creşte, iar ofertele de 1 mai sunt chiar tentante.

Proprietarul unui hotel din Mamaia spune nu a avut un profit care să-i permită să facă noi investiţii.

“Ne-am fi dorit să renovăm una din aripile hotelului, ne-am fi dorit de asemenea să amplasăm două lifturi proprietăţii. Proprietatea noastră, deşi are trei etaje, nu are lift şi ne-am propus acest proiect gândit în anii precedenţi, însă în momentul de faţă, din păcate, suntem blocaţi cu aceste investiţii”, spune Iulian Tenie, un manager de hotel.

Potrivit legii, hotelierii pot primi un cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 faţă de 2019. Iar ajutorul să nu depăşească suma de 800.000 de euro de beneficiar.

“Pentru noi, acest grant de lucru după un an de pandemie era absolut obligatoriu. Se făceau amenajări importante, se schimba mobiler. Marea majoritate dintre agenţii economici înscrişi pentru granturi din cei 22 mii din care o parte importantă înseamnă industria ospitalităţii n-au primit aceşti bani”, a spus Anca Nedea, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanța.

Chiar și așa, se pare că alții nu au așteptat banii de la guvern și au apelat la linii de credit.

“Nu putem sta în loc şi să aşteptăm banii de la guvern, sigur că sunt bineveniţi, dar deocamdată lucrăm pe credite, pe linii se investiţii că să putem da drumul peste o lună, o lună şi jumătate la sezonul estival”, a declarat Nicolae Bucovala, proprietar de hotel.

În aceste condiții, se pare că nu se pune problema creșterii preturilor, ba dimpotrivă, sunt oferte pentru toate buzunarele.

“S-au făcut destul de multe rezervări pentru extrasezon şi pentru începutul sezonului. Hotelierii au avut tarife foarte bune pentru începutul sezonului plecând de la 100 lei pe cameră pe noapte la un hotel de 3 stele în Mamaia. În Eforie Nord vorbim deja de hotelurile renovate care au avut un pic peste 90 lei tarifele pe noapte pentru începutul lunii iunie”, a spus Ştefan Necula, director al unei agenţii de turism.

Minivacanţa de 1 mai pe litoralul românesc

Pe litoral, proprietarii de plaje, terase şi hoteluri se pregătesc să primească turişti peste două luni, mai ales că paştele ortodox cade anul acesta în weekendul de 1 mai.

Însă cifrele pandemiei sunt în creştere, aşa că nimeni nu poate spune de acum ce vă fi când începe sezonul vacanțelor. Se tem şi turiştii când îşi fac rezervări, se tem şi gazdele, care vor să ia toate măsurile de siguranţă.

Chiar și cu aceste incertitudini, peste 50 de hoteluri din Mamaia şi 10 din sudul litoralului vor primi turişti începând cu 1 mai.

Adauga un comentariu