Secretele istoriei

Ce s-ar fi intamplat daca sotii Ceausescu nu erau executati, ci doar condamnati la inchisoare pe viata

Publicat: 17 sept. 2019

Nicolae Ceausescu a fost omul care a marcat pentru totdeauna istora tarii noastre. Acesta a condus Romania din 29 aprilie 1974 si pana in 22 decembrie 1989. Ceausescu a fost si Secretar General al PCR din anul 1965 si pana in anul 1989, cand a fost executat alaturi de sotia sa. Ce s-ar fi intamplat daca, sa zicem, sotii Ceausescu ar fi fost condamnati pe viata?

In locul unui proces pe repede-inainte care s-a incheiat in cateva zile, sotii Ceausescu ar fi putut avea parte de un proces in toata regula. Istoricul si scriitorul Ovidiu Pecican a incercat sa raspunda la intrebarea grea „Ce s-ar fi intamplat daca sotii Ceausescu nu erau ucisi si erau condamnati la inchisoare pe viata?”.

„Daca Ceausescu ramanea, toti cei ostili schimbarii se grupau in preajma lui. Era mult mai rau. Daca nu ar fi putut sa dicteze din inchisoare, in orice caz ar fi influentat. Pe cine impiedica inchisoarea?”, a explicat pentru ziare.com istoricul Pecican.

De ce Ceausescu nu a putut face recurs

Nicolae Ceausescu a contestat procesul din decembrie 1989 din punct de vedere juridic si nu politic. Sentinta de condamnare la moarte a fost pronuntata la ora 14:45 si desi verdictul admitea recurs, a fost executata cinci minute mai tarziu (14:50), in curtea garnizoanei din Targoviste, langa cladirea corpului de garda. Unul din avocati motivase ca, din moment ce inculpatii nu recunosc tribunalul, nu mai exista cale de atac a sentintei, asa ca decizia trebuia sa devina definitiva. In drum spre locul executiei Nicolae Ceausescu a exclamat „Puteam fi impuscati fara mascarada asta!”.

Ce norme procesuale legale au fost incalcate in „procesul Ceausescu”?

Din punct de vedere juridic, in cadrul „procesului Ceausescu” au avut loc incalcarea mai multor norme procesuale legale:

lipsa unui act de sesizare si neinregistrarea acestui act
necomunicarea catre inculpati a actului de sesizare
neefectuarea urmaririi penale si a expertizei psihiatrice in timpul urmaririi penale
nefixarea termenului de judecata
imposibilitatea alegerii aparatorilor
nerespectarea termenului de declarare a recursului si nejudecarea acestuia.
Totodata, legile romanesti nu permiteau aplicarea pedepsei cu moartea la mai putin de zece zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a verdictului.

Romanii l-ar vota pe Ceausescu

Un nou sondaj IRES, realizat in perioada 21 – 23 iulie 2010 a scos la iveala faptul ca 41% dintre romani l-ar fi votat pe Ceausescu la vremea respectiva pentru a fi presedintele Romaniei. Totusi, dictatorul ar fi trebuit sa se dezica de Elena Ceausescu intrucat 67% spun ca aceasta a fost un conducator rau care si-a influentat sotul.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit