Secretele istoriei

Ce sărbătoresc românii la 1 Decembrie

Publicat: 01 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce sărbătoresc românii la 1 Decembrie

1 decembrie este ziua naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. în această zi, romanii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

1 decembrie a fost adoptată că ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial.

Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.

Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldoveneasca. Apoi, la 24 ianuarie se adopta declaraţia de Independenţă.

Ce sărbătoresc românii la 1 Decembrie

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestata unirea tuturor romanilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godis a citit rezoluţia Unirii:

„Adunarea naţională a tuturor romanilor din Transilvania, Banat şi ţara Ungureasca, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor romani şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclama îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii romane la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre.”

Ce sărbătoresc românii la 1 Decembrie

Legea Unirii a fost ratificata prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţă din 29 decembrie 1919.

1 decembrie nu a fost singură zi naţională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Romane Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în fata parlamentului independenta României.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamata Republica Populară Romană. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziua naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

Adauga un comentariu