Stiri

Ce scria pe diploma de bacalaureat a lui Nicolae Ceausescu

Publicat: 19 iun. 2019
14

Potrivit CV-ul oficial care circula in anii comunismului, fostul dictator, Nicolae Ceausescu, avea diploma de Bacalaureat si era licentiat si in stiinte economice. Ceausescu a devenit „intelectual” mai tarziu decat sotia sa, Elena Ceausescu, dar interesant e modul in care fostul lider comunist a intrat in posesia diplomelor.

Cei care l-au cunoscut pe Nicolae Ceausescu sustineau ca acesta avea dorinta de a invata, doar ca nu era foarte pregatit intelectual in acest sens. Chiar si asa, in portofoliul fostului dictator figurau o diploma de Bacalaureat si o licenta in stiinte economice. Cum le-a obtinut, e partea a doua a povestii.

Din 1957, a devenit obligatoriu invatamantul de sapte clase. Dar multi lideri ai Partidului Comunist din acea vreme nici macar nu terminasera patru clase. Ceea ce i-a pus in inferioritate fata de clasa muncitoare. Si asta nu dadea bine.

Pentru a nu ramane in urma, mai-marii PCR si-au angajat profesorii din licee si facultati, cu care faceau diverse cursuri private chiar in sediul CC. Dar unii nu au reusit sa promoveze nici asa. Greu se lega ceva de ei si prindeau extrem de incet, potrivit Historia.

Asa ca s-a gasit o solutie: pentru activistii trecuti de 40 de ani s-a decis scutirea de „completarea” studiilor.  Daca lucreaza bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diploma? – ar fi spus la acea vreme Gheorghe Gheorghiu Dej.

Asa s-a inamplat si cu Ceausescu. In 1966, el a primit o diploma de Bacalaureat, drept multumire pentru activismul lui. Reiesea de acolo ca Nicolae Ceausescu a absolvit Scoala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia”, care in prezent t Scoala Centrala din Bucuresti. La nici o luna distanta, fostul dictator a primit si diploma de licenta, una in domeniul stiintelor economice.

Era semnata de rectorul Institutului de Stiinte Economice „V.I. Lenin”, adica Academia de Stiinte Economice de astazi.

Cei care au verificat in vremurile noastre prin arhive, au putut observa ca informatiile sunt putine, ceea ce indica faptul ca Ceausescu nu prea a avut nicio legatura cu institutiile de invatamant care i-au acordat diplome.

Se pare ca Ceausescu a primit diplomele de absolvent de liceu si invatamant superior de la Stefan Balan, care era, in acea vreme, chiar ministru al Invatamantului.

Adauga un comentariu