National

Ce scrie presa internationala despre situatia politica din Romania

Publicat: 07 feb. 2012
Demisia premierului roman Emil Boc este vazuta de majoritatea presei internationale drept o consecinta a masurilor de austeritate dure impuse de Guvernul sau intr-o tara in care conditiile de viata erau deja precare, ceea ce a reprezentat o „combinatie toxica” ce a nemultumit profund populatia.
Romania ramane una dintre cele mai sarace tari din UE, cu unele zone lipsite de apa curenta si electricitate si cu un salariu mediu de 350 de euro pe luna, iar taierea agresiva a cheltuielilor publice a amplificat nemultumirea publica, sustine The Independent. Acestor probleme li se adauga fractionarea climatului politic, accentuat de presedintele roman Traian Basescu, ce exercita numeroase atributii si ia decizii cheie, contrar caracterului functiei pe care o detine.
Masurile luate de Guvernul condus de Emil Boc au fost o „combinatie toxica” ce a nemultumit profund populatia, comenteaza si The Guardian. „In Romania, indignatii au obtinut capul Guvernului”, titreaza si cotidianul francez Le Point.
New York Times adauga ca desi atentia Europei ramane concentrata pe negocierile privind datoria Greciei si repercusiunile acesteia asupra euro, demisia lui Boc a amintit problemele cu care se confrunta tarile din afara zonei euro.
Austeritatea a devenit un subiect controversat in Europa pe fondul agravarii crizei datoriilor. Din Grecia pana in Irlanda, contestatarii acestor masuri au criticat filosofia promovata de Germania si cancelarul Angela Merkel, afirmand ca aceste taieri dureroase sunt menite sa plateasca deciziile proaste ale institutiilor financiare si prosta gestionare a guvernelor.


loading...

Adauga un comentariu