Sanatate

Ce se administrează în caz de tensiune mare: Ce recomandă cardiologii

Publicat: 22 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Din ce în ce mai multe persoane se plâng de faptul că au hipertensiune arterială. Aceste persoane au trebuie să știe ce se administrează în caz de tensiune mare.

Hipertensiunea arterială se manifestă prin forța mare care împinge sângele de-a lungul pereților arteriali poate dăuna vaselor de sânge și poate declanșa infarct, accident vascular cerebral, anevrisme sau insuficiență renală. Problemele apar din cauza arterelor rigide sau înguste și a unei inimi suprasolicitate.

Hipertensiunea arterială nu are simptome specifice, ci doar creșteri bruște ale tensiunii arteriale. Nefiind o boală care să te pună pe gânduri din cauza simptomelor, multe persoane ajung să fie hipertensive fără ca măcar să știe dacă nu își controlează tensiunea periodic.

Diagnosticarea rapidă a hipertensiunii arteriale și tratarea acesteia este foarte importantă deoarece poate duce la complicații majore ce afectează inima, putând apare infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă, accidente vasculare sau nefroangioscleroză cu insuficiență renală cronică.

Cea mai bună tensiune arterială este 120/70 mmHg, în tim pce orice valaore care depășește 130/90 mmHg nu mai este considerată normală, nici măcar în cazul persoanelor mai în vârstă.

Deși multă lume dă vina pe stres, acesta nu poate fi considerat vinovat pentru o tensiune crescută, cele mai multe cazuri având origini plurifactoriale, neidentificate.

Medicamente ce se administrează în caz de tensiune mare

De obicei, medici nu prescriu un tratament pentru tratarea hipertenisunii, ci pastille cu ajutorul cărora poate fi ținută sub control tensiunea.

Medicii prescriu mai multe tipuri de medicamente, în funcție de gravitatea problemei și de alte boli asociate ale pacientului.

Cel mai des întâlnite medicamente ce se administrează în caz de tensiune mare sunt:

  • inhibitorii ECA (enzima convertoare de angiotensină), precum benazepril, captopril, lisinopril sau ramipril, au rolu lde a reduce cantitatea de angiotensină, o substanță chimică ce duce la contracția arterelor, dilatând astfel vasele de sânge.
  • diureticele, cele mai întâlnite fiind bumetanida, clorotiazida, clortalidona, furosemid sau spironolactona, îndepartează excesul de sodiu și apă din organism. De obicei, acestea sunt administrate împreună cu alt medicament de tensiune.
  • beta blocanți, ca atenolol, metoprolol, succinat de metoprolol sau clorhidrat de propranolol, reduc pulsul și scad presiunea asupra inimii.
  • blocanți ai canalelor de calciu, precum amlodipina, diltiazem și nisoldipina, încetinesc deplasarea calciului în celulele mușchilor netezi ai inimii, ceea ce face contracția inimii să necesite mai puțin efort și relaxează vasele de sânge.
  • blocanții receptorului de angiotensină, precum candesartan, losartan sau valsartan, blochează efectele angiotensinei II, un compus care contractă arterele.

Măsuri ce se iau în caz de tensiune mare

Persoanelor care sunt diganosticate cu hipertensiune arterială li se recomandă să renunțe la grăsimi, zaharuri și sare. Aceste persoane trebuie să adopte o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, fasole, carne de pui și pește.

Dieta ținută în cazul tensiunii mărite trebuie urmată în paralel cu exerciții fizice combinate cu aerobic. În plus, trebuie renunțat la tutun și limitat consumul de alcool.

De asemenea, trebuie ținută o evidență a modului în care se modifică tensiunea arteriala ca reacție la aceste măsuri luate și informarea medicului cu privire la aceste modificări ale valorilor.

Adauga un comentariu