Curiozitati

Ce se afla la doi kilometri sub stratul de gheata din Antarctica

Publicat: 25 iun. 2019
9

Stratul de gheata al Antarcticii se topeste intr-un ritm alarmant de rapid, iar acesta este doar unul dintre efectele catastrofale pe care incalzirea globala le are asupra Pamantului. Asadar, schimbarea climatica este reala si ar putea distruge planeta.

Oamenii de stiinta au dezvoltat o operatiune numita British Antarctic Survey, in cadrul careia au reusit sa foreze stratul de gheata din Antarctica de Vest, la o adancime record. Mai exact, acestia au sapat la peste doi kilometri adancime, pentru a ajunge la stratul de sedimente pe care aceasta s-a format. Cum au reusit?

In acest sens, cercetatorii au folosit o tehnica speciala de forare, cu apa fierbinte la o temperatura de 90 de grade Celsius, pentru a putea studia sedimentele de sub calota de gheata. Astfel, acestia spera ca vor putea intelege mai bine ce schimbari se vor produce in regiune, de-a lungul timpului.

Mai mult, daca totul merge bine, vor pute inclusiv sa anticipeze cum schimbarea climatica va face ca gheata sa se topeasca si cu cat va creste nivelul marii din acesta cauza.

Cercetatorii au forat peste doi kilometri sub gheata Antarcticii

Pentru a stabili acest nou record, echipa de cercetatori a forat 63 de ore incontinuu pentru a crea o groapa cu diametrul de 30 de centimetri prin care sa poata strecura instrumentele necesare realizarii cercetarii.

Specialistii nu stiu deocamdata la ce sa se astepte in viitor in ceea ce priveste cantitatea de gheata care se va topi si va contribui la cresterea nivelului apelor marilor.

Insa, prin forarea in profunzime, echipa de specialisti spera sa afle cand a disparut ultima oara calota de gheata din Antarctica si modul in care apa si sedimentele ar putea impinge gheata in larg.

Cea mai mare provocare pentru cercetatori, a fost temperatura de -30 de grade Celsius care facea ca apa rezultata din topirea ghetii sa re-inghete rapid.

Adauga un comentariu