Secretele istoriei

Ce se ASCUNDE in spatele SUCCESULUI ECONOMIC al celei mai puternice tari din Europa

Publicat: 14 ian. 2015
3

Succesul unei economii nationale depinde de obicei intr-o oarecare masura de ordinea stabilita pentru sectorul economic, fiindca aceasta creeaza conditiile-cadru, in limitele carora se desfasoara activitatile economice. In Germania, aceasta ordine poarta denumirea de „economie sociala de piata„. Pe de-o parte, ea se bazeaza pe concurenta capitalista, dar pe de alta parte ii ofera statului posibilitatea de a impune corecturi sociale. Sistemul isi are obarsia in a doua jumatate a secolului XIX, scrie dw.de.

Potrivit lui Werner Schreiber, fost ministru al Protectiei Sociale in landul federal Saxonia Anhaltina, cancelarul de atunci, Otto von Bismarck, „supranumit de contemporanii sai „cancelarul de fier„, a facut posibile legile de protectie sociala, prin infiintarea caselor de pensii si a asigurarilor de sanatate.”

Vezi si INCREDIBIL! Adolf Hitler este CETATEAN de ONOARE in Germania

Aceste sisteme, preluate intre timp de numeroase tari ale lumii, functioneaza in regim de paritate, adica jumatate din costuri sunt suportate de angajat, iar cealalta parte de angajator. Acest principiu constituie si astazi nucleul legislatiei sociale din Germania , extinsa dupa ultima conflagratie mondiala, in asa fel incat sa cuprinda si protectia si stimularea familiei, acordarea ajutoarelor sociale si multe altele. Parte integranta a economiei sociale de piata este si autonomia tarifara, explica Schreiber. ” Aceasta inseamna ca sindicatele si patronatul negociaza singure salariile, fara un amestec din partea statului”, a spus el.

Vezi si Interes record pentru Hitler in Germania

Relatiile de parteneriat dintre sindicate si patronat au scutit in ultimele decenii Germania de grave conflicte de munca, ceea ce constituie un alt avantaj considerabil.

Intr-o perioada in care somajul a crescut la un nivel fara precedent in tarile vecine, Germania consemneaza o adevarata minune in domeniul ocuparii fortei de munca. In prezent, 42 de milioane de oameni au job, mai mult decat oricand in istoria RFG. Acest succes se datoreaza si reformelor infaptuite sub genericul Agenda 2010, in urma cu 10 ani. Uli Brückner, profesor la Stanford University a declarat: „Un avantaj considerabil a fost crearea unui sector cu salarii reduse, flexibilizarea si dereglementarea pietei muncii. Aceasta a stimulat aparitia unor noi locuri de munca, dar a si facut posibila aparitia a numeroase slujbe foarte prost platite”, a spus el.

Adauga un comentariu