Educatie intima

Ce se ascunde in spatele unor probleme sexuale

Publicat: 17 feb. 2012
7

Anumite probleme aparute in viata sexuala a unui barbat pot avea cauze de ordin comunicational, dar pot fi generate si de diverse afectiuni sau schimbari de ordin fizic. Caring a scos in evidenta cateva posibile cauze fizice ale unor astfel de probleme, de preferat fiind sa spui ce simptome ai unui medic primar sau urolog. Iata ce se ascunde in spatele unor probleme de sanatate

1. Nu mai esti interesat de sex
Cauza posibila: un nivel scazut al testosteronului.

O lipsa de interes pentru sex poate fi cauzata de mai multe probleme, cum ar fi stresul, disparitia sentimentelor de dragoste, somnul insuficient, dar, daca nu este vorba de niciuna dintre acestea, ar putea fi o scadere a nivelului de testosteron. 

„Testosteronul este cel mai important hormon metabolic pentru barbati. Daca este mai putin decat trebuie, ai un risc crescut de osteoporoza,diabet de tip 2, boli coronariene, sindrom metabolic si moarte prematura, iar singurul simptom ar putea fi un libido scazut”, spune urologul John Mulhall, director al Laboratorului de Cercetare in Medicina Sexuala din cadrul Universitatii Cornell din New York. 

Pentru a verifica nivelul de testosteron, poti merge la o clinica in care sa iti fie facut un test simplu de sange. Daca este scazut, vei fi trimis la un urolog sau endocrinolog, care iti poate stabili untratament ce va include si suplimente cu testosteron. 

2. Nu esti interesat de sex si te simti si apatic
Cauza posibila: o depresie sau un tratament pentru depresie.

Pierderea interesului pentru a face sex este si un semn de depresie clinica, dar poate fi cauzata si de anumite medicamente pentru tratarea depresiei, cum ar fi Prozac, Paxil si Zoloft. 

Daca nu ai fost diagnosticat cu depresie si te simti apatic, deprimat, remarcand si o scadere a libidoului, mergi la un medic, depresia clinica fiind tratabila intr-un grad ridicat. 

Iar daca iei tratament pentru depresie vorbeste cu doctorul care ti-a prescris medicamentele pentru a le schimba cu unele care fac parte dintr-o clasa mai putin asociata cu efecte adverse sexuale, un exemplu fiind bupropion (Wellbutrin). 

3. Din ce in ce mai des nu poti sustine o erectie
Cauza posibila: o problema la nivelul inimii.

„Doua treimi dintre barbatii care au facut atacuri de cord aveau disfunctie erectila care a precedat angina cu cel putin trei ani”, a declarat doctorul Mulhall, adaugand ca numarul barbatilor diagnosticati cu disfunctie erectila este in crestere, din cauza unei proaste circulatii sangvine, care mareste risculi de boli cardiovasculare. 

„Disfunctia erectila nu este doar o problema sexuala, ci este si o fereastra catre sanatatea ta vasculara”, a mai spus Mulhall. Prin urmare, este important sa iti verifici colesterolul, deoarece nivelul lui este anormal in cazul a 75% dintre barbatii care sufera de disfunctie erectila, si sa incepi sa faci exercitii fizice si sa slabesti inainte ca lucrurile sa se inrautateasca. 

4. Nu poti avea o erectie, subit
Cauza posibila: o artera blocata, mai ales daca te doare si un picior.

Incapacitatea de a avea o erectie apare odata cu varsta inaintata, dar daca apare subit, poate fi vorba de sindromul lui Leriche – ingustarea unei artere din cauza unui blocaj arterial. Iar un alt simptom, pe langa aparitia brusca a problemelor erectile (o saptamana esti perfect normal, iar in saptamana urmatoare ai probleme persistente), este aparitia unei dureri la un picior – in special la nivelul gambelor, sau la nivelul feselor – indeosebi cand mergi sau faci exercitii fizice. 

Persoanele cu probleme ale sistemului nervos (maladia Parkinson, scleroza multipla, diabet) au un risc mai mare, ca si fumatorii si cei cu o tensiune arteriala ridicata. 

5. Ai disconfort sau dureri in timpul contactului sexual
Cauza posibila: boala lui Peyronie. 

Aceasta afectiune neobisnuita, care poate sa apara la orice varsta, consta in formarea unui tesut anormal sub pielea penisului, care poate face sa apara o pata rigida la mijlocul acestuia sau il poate face sa se indoaie usor cand este in erectie. 

Adesea, pacientii simt pur si simplu un disconfort sau durere in timpul actului sexual. Si, chiar daca nu exista un tratament garantat, o interventie chirurgicala poate imbunatati situatia. 
Adauga un comentariu