Diverse

Ce se intampla cand inima se supraincarca cu fier

Publicat: 27 iul. 2019
25

Prea putin fier in sange poate provoca oboseala, dar prea mult poate fi, de asemenea, nociv! Consecintele nivelurilor ridicate de fier sunt alarmante. Depunerile din pancreas pot duce la diabet; in testicule si in glanda pituitara: impotenta. In ficat, fierul excesiv poate provoca ciroza si chiar un risc crescut de cancer. Si inima este afectata de supraincarcarea cu fier:apar aritmii, dureri in piept, palpitatii si chiar insuficienta cardiaca congestiva. Supraincarcarea organismului cu fier apare pe fondul hemocromatozei, o boala genetica. Pentru a afla daca organismul tau retine prea mult fier puteti sa faceti niste analize de sange, intre care sideremia – care arata cantitatea de fier din sange si feritina. Feritina este o proteina care se gaseste in ficat, splina, muschi si maduva, care stocheaza fierul si pe care il elibereaza daca este necesar, ca in cazul pierderii de sange din perioade grele. Atunci cand exista prea mult fier in organism, feritina va absorbi excesul.

O complicatie tot mai frecventa a hemocromatozei este cardiomiopatia cu supraincarcare de fier. In prezenta excesului de fier, ventriculul stang isi pierde capacitatea de a pompa sange in mod normal, din cauza deteriorarii severe a tesutului. Astfel, disfunctia ventriculului stang poate duce la insuficienta cardiaca. Pentru a intelege cum se intampla acest lucru, sa ne uitam la mecanismul de acumulare a fierului in inima. In conditii normale, nivelurile de fier din inima sunt reglate de proteina transferina. Transferina transporta fierul liber in sange catre celule. Cand concentratiile celulare ale fierului cresc, celulele se pot acomoda prin producerea unei cantitati mai mari de feritina. Dar ele nu pot face asta la infinit. Atunci cand capacitatea de stocare a feritinei este depasita, fierul este eliberat in celule.

Initial, inima dumneavoastra este capabila sa stocheze in siguranta fierul liber reactiv. Cu toate acestea, atunci cand aceasta capacitate este depasita, toxicitatea are loc prin capacitatea fierului de a genera radicali liberi, care dauneaza diferitelor componente ale celulelor, inclusiv proteine, lipide si acizi nucleici. Aceste pagube duc in cele din urma la moartea celulara si la disfunctia organelor.

Rezultatul final al acestui intreg proces este dezvoltarea unei cardiomiopatii (boala musculara cardiaca) caracterizata prin disfunctie moderata pana la severa a ventriculului stang. Din pacate, prognosticul este slab in acest moment, dar pacientii isi pot imbunatati starea prin terapia cu flebotomie.
 

Adauga un comentariu